Scrisoarea celor 30 de intelectuali europeni

30 de intelectuali europeni prestigioși, scriitori, gânditori, istorici, laureați ai Premiului Nobel, semnează o scrisoare – avertisment în care atrag atenția opiniei publice asupra pericolului în care se află Europa ca idee.

Mesajul lor este publicat în The Guardian, de unde a fost preluat de diferite agenții de presă (noi rezumăm aici scrisoarea celor 30 după site-ul ziare.com). În ce constă această nouă și mare amenințare? Autorii scrisorii explică: „Gata, ajunge cu «să construim Europa!», se strigă. Să ne reconectăm, în schimb, cu «sufletul nostru național». Să redescoperim «identitatea noastră pierdută»! Aceasta e agenda forțelor populiste care pun stăpânire pe întregul continent. Nu contează că asemenea noțiuni abstracte ca «suflet» și «identitate» există doar în imaginația demagogilor!“

Asaltul populiștilor și demagogilor asupra valorilor care definesc continentul european este favorizat, în opinia autorilor scrisorii, de faptul că Europa „a fost abandonată de cei doi mari aliați care, în secolul trecut, au salvat-o de la sinucidere; unul dintre ei e de cealaltă parte a Canalului (Mânecii – n.red.), iar celălalt e dincolo de Atlantic. Continentul e vulnerabil la propaganda deșănțată a ocupantului de la Kremlin. Ideea de Europa se destramă sub ochii noștri.“

În viziunea celor 30 de intelectuali, care se prezintă ca fiind „patrioți europeni“, decisive vor fi alegerile europarlamentare din luna mai: dacă acestea vor fi câștigate de noii naționaliști, promotori ai urii, ai xenofobiei și ai totalitarismului, atunci va fi o catastrofă pentru acei europeni care „încă mai cred în moștenirea lui Erasmus, Dante, Goethe și Camões“.

Apelul semnatarilor scrisorii este unul la acțiune pentru apărarea valorilor europene: „După 75 de ani de la înfrângerea fascismului și după trei decenii de la căderea Zidului Berlinului se duce o nouă luptă pentru civilizație.

Credința noastră stă în marea idee pe care am moștenit-o și despre care credem că a fost forța care a ajutat popoarele Europei să privească dincolo de ele însele și de trecutul lor zbuciumat. Credem că această idee e încă destul de puternică pentru a îndepărta noile semne de totalitarism care scot la iveală urâțeniile epocilor întunecate. Această miză nu ne lasă să abandonăm lupta.

De aici, invitația de a vă alătura noului val.

De aici, acest apel la acțiune în ajunul unor alegeri pe care refuzăm să le lăsăm pe mâna groparilor Europei.“

Reproducem și finalul acestui apel atât de îngrijorător: „Împotriva atacurilor naționaliste și identitare, trebuie să redescoperim spiritul civic sau să acceptăm că resentimentele și ura ne vor copleși. Avem nevoie urgent să tragem un semnal de alarmă împotriva acestor incendiatori ai sufletului și spiritului care, de la Paris la Roma, trecând prin Barcelona, Budapesta, Dresda, Viena și Varșovia, vor să ne distrugă libertățile.

În aceasta înfrângere ciudată a Europei care se țese la orizont, în această nouă criză a conștiinței europene care amenință să destrame tot ce a făcut ca societățile noastre să fie mărețe, onorabile și prospere, stă o provocare mai mare decât cea din anii 1930. E o provocare la adresa democrației liberale și a valorilor ei.“

Iată și lista semnatarilor: Vassilis Alexakis, Svetlana Alexievitch, Anne Applebaum, Jens Christian Grøndahl, David Grossman, Agnès Heller, Elfriede Jelinek, Ismaïl Kadaré, György Konrád, Milan Kundera, Bernard-Henri Lévy, António Lobo Antunes, Claudio Magris, Ian McEwan, Herta Müller, Ludmila Ulițkaia, Orhan Pamuk, Rob Riemen, Salman Rushdie, Fernando Savater, Roberto Saviano, Eugenio Scalfari, Simon Schama, Peter Schneider, Abdulah Sidran, Leïla Slimani, Colm Tóibín, Mario Vargas Llosa, Adam Michnik, Adam Zagajewski.

Deși printre semnatari nu descoperim niciun român, chestiunea ridicată în scrisoarea celor 30 este una gravă, care ne privește direct și pe noi, ca parte a continentului și ca loc unde, în mod neașteptat, ideea unui antieuropenism nătâng și unui ipocrit populism a încolțit și se manifestă din ce în ce mai puternic și mai neliniștitor.