Liviu Ioan Stoiciu – Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” pe anul 2018

Cea de a XXVIII-a ediție a Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” a avut loc la Botoșani în zilele de 14 și 15 ianuarie 2019. Programul a început cu o șezătoare literară la Căminul Cultural Vorona, incluzând lecturi ale poeților prezenți și un program artistic susținut de membrii Societății Culturale „Raluca Iurașcu” Vorona. În aceeași zi, 14 ianuarie, la Reprezentanța Botoșani a Filialei Iași a Uniunii Scriitorilor din România a avut loc întâlnirea scriitorilor botoșăneni cu scriitorii invitați.

Programul a continuat pe 15 ianuarie – Ziua Culturii Naționale – la Primăria Municipiului Botoșani cu ședința extraordinară a Consiliului Local Botoșani, cu participarea membrilor juriului național de acordare a Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia și Opus Primum, a poeților nominalizați și a scriitorilor invitați. Au urmat depuneri de coroane la statuia poetului Mihai Eminescu din fața Teatrului „Mihai Eminescu” Botoșani și un Te Deum la Biserica Uspenia Botoșani, în care a fost botezat Mihai Eminescu. La Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” Botoșani au avut loc prezentări de cărți apărute la editurile Cartea Românească, Junimea, Școala Ardeleană și Charmides, iar la Colegiul Național „Mihai Eminescu“ Botoșani a avut loc o întâlnire cu editurile Cartea Românească, Școala Ardeleană, Junimea și revista România literară.

La ora 17 în Sala Teatrului „Mihai Eminescu“ Botoșani a avut loc Gala de decernare a premiilor Opera Omnia și Opus Primum, cu recitalul poeților laureați.

Juriul, format din Nicolae Manolescu, președinte, Mircea Martin, Cornel Ungureanu, Ion Pop, Al. Cistelecan, Mircea A. Diaconu și Ioan Holban, membrii, a decis, în urma nominalizărilor – Constantin Abăluță, Nichita Danilov, Ovidiu Genaru, Ioan Moldovan, Ioan Es. Pop, Liviu Ioan Stoiciu și Matei Vișniec – ca Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” pentru Opera Omnia pe anul 2018 să fie acordat poetului Liviu Ioan Stoiciu, iar juriul format din Al. Cistelecan, președinte, Mircea A. Diaconu, Vasile Spiridon, Daniel Cristea-Enache și Andrei Terian, a decis ca premiul la secțiunea Opus Primum să fie acordat poetei Mina Decu, pentru cartea Desprindere, apărută la Editura Charmides în 2018. Gala s-a încheiat cu un recital extraordinar susținut de Adrian Naidin.

Au participat: Ion Pop, Al. Cistelecan, Ioan Holban, Mircea A. Diaconu, Varujan Vosganian, Răzvan Voncu, Sorin Lavric, Cassian Maria Spiridon, Lucian Vasiliu, Ion Mureșan, Vasile Spiridon, Ioana Diaconescu, Hanna Bota, Radu Florescu, Nicolae Sava, Vasile Tudor, Valentin Talpalaru, Marius Chelaru, Vasile George Dâncu, Gavril Țărmure, Daniel Corbu, Ioan Es. Pop, Liviu Ioan Stoiciu, Doina Popa, Ioan Moldovan, Traian Ștef, Nichita Danilov, Mina Decu, Liviu Pendefunda, Leo Butnaru, Carmen Veronica Steiciuc, Alexandru Ovidiu Vintilă, Gellu Dorian, Nicolae Corlat, Emanoil Marcu, Petruț Pârvescu, Gabriel Alexe, Mircea Oprea, Vlad Scutelnicu, Dumitru Necșanu, Constantin Bojescu, Cristina Prisăcariu Șoptelea, Nina Viciriuc, Cezar Florescu, Victor Teișanu, Stelorian Moroșanu, Elena Cardaș, Ovidiu Petcu, Andrei Alecsa, Vasile Iftime, Lucia Olaru Nenati și alții.

Organizatorul evenimentului a fost Fundația Culturală „Hyperion-c.b.” Botoșani, având ca parteneri Primăria Municipiului Botoșani, Consiliul Local Botoșani, Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani și Uniunea Scriitorilor din România, în colaborare cu Societatea Culturală „Raluca Iurașcu” Vorona, Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” Botoșani, Reprezentanța Botoșani a Filialei Iași a Uniunii Scriitorilor din România și Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”.

(Comunicat de presă)

Nota bene. După cum se observă, procesul-verbal a fost asumat prin semnătură de următorii: Ioan Holban (care, în calitate de reprezentant al lui Nicolae Manolescu, a semnat și pentru președintele juriului), Mircea A. Diaconu și doi dintre contestarii post factum ai premiului și ai regulamentului: Ion Pop și Al. Cistelecan.

R E G U L A M E N T U L

de acordare a Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia

Avînd în vedere necesitatea punerii în valoare a poeziei române contemporane, cît și păstrarea memoriei culturale a poetului național Mihai Eminescu, născut la Botoșani, Primăria Botoșani înființează în luna martie 1991 Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu”.

Premiul va fi acordat unui poet român contemporan în viață pentru Opera Omnia. Premiul se decernează în ziua de 15 ianuarie, ziua de naștere a poetului Mihai Eminescu, într-o gală pe scena Teatrului „Mihai Eminescu” Botoșani sau într-o altă sală care întrunește condițiile cerute de un astfel de eveniment, numai în prezența poetului desemnat de juriu. În cazul în care, din motive obiective, poetul desemnat de juriu nu poate fi prezent, următorul poet dintre cei nominalizați va fi laureat. De asemenea, dacă poetul desemnat de juriu a avut unanimitate de voturi și este indisponibil, se va relua procedura de jurizare.

Premiul va fi validat de un juriu național ales pe zece ani, format din cinci sau șapte personalități marcante ale literaturii române, profesori și critici literari din patru mari centre culturale ale țării.

Nominalizările vor fi făcute de către organizatori prin sondaje în diverse medii sociale și culturale, alegîndu-se astfel cinci sau șapte poeți dintr-un număr de treisprezece poeți (sau mai mulți, dar nu mai mulți de douăzeci și cinci) propuși, care, printr-o adresă emisă de organizatori, vor ajunge în fața juriului național. Juriul poate vota în plic închis, prin corespondență, sau, în cazul în care pot fi toți prezenți la Botoșani cu o zi înaintea galei, prin vot secret, înregistrat astfel într-un proces-verbal.

Votul va fi secret și va fi colectat de președintele juriului, ales, de asemenea, pe zece ani.

Președintele juriului are dreptul la un singur vot și nu are drept de veto.

Președintele juriului va comunica organizatorilor rezultatul decis de membrii juriului prin vot secret.

În cazul în care președintele juriului nu poate fi prezent, el va desemna pe un membru al juriului să oficieze înmînarea premiului în gala de decernare.

Fondurile de premiere vor include cheltuieli legate de:

valoarea premiului, care va fi stabilită în fiecare an de către Primăria Botoșani, printr-o decizie, în funcție de bugetul existent și de rata inflației;

plata juriului, plata însemnelor premiului – diplomă și coroniță de lauri, precum și cheltuieli privind organizarea spectacolului de gală;

cheltuieli legate de masă și cazare, în colaborare cu alți parteneri;

cheltuieli privind editarea unei antologii din opera poetică a laureatului, carte care va fi tipărită în decurs de un an de la premiere.

Poetul laureat va primi titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Botoșani, acordat într-o ședință extraordinară a Consiliului Local Botoșani, în ziua de 15 ianuarie.

Însemnele premiului, coronița și diploma, vor fi sfințite într-un Te Deum în Biserica Uspenia, în dimineața zilei de 15 ianuarie, biserică în care a fost botezat poetul Mihai Eminescu.

Laureatul va primi în cadrul galei: o diplomă unicat, o coroniță de lauri și o sumă de bani, precum și diploma și decizia Consiliului Local de acordare a titlului de Cetățean de Onoare al Municipiului Botoșani.

Laureatul va fi invitat la ediția următoare pentru a înmîna coronița de lauri noului poet laureat.

Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia va fi organizat și cu sprijinul financiar parțial al Uniunii Scriitorilor din România.

Inițiator regulament: Gellu Dorian