„Creștini din orient“

Editura belgiană (francofonă) Mardaga a publicat recent volumul „Chrétiens d’Orient, Mon amour“ (274 pagini), coordonat de Marie Thibaut de Meisières și Simon Najm, o carte deopotrivă mărturie și militantă, realizată de 46 autori și 2 fotografi.

Autorii sunt istorici, clerici, jurnaliști, cetățeni angajați, victime ale unor atentate sau războaie, refugiați politici, profesori universitari. Ei sunt belgieni, libanezi, armeni, francezi, palestinieni etc., care și-au unit talentele pentru a face cunoscute istoria (de 2000 de ani), viața, locul, dramele, persecuțiile și perspectivele creștinilor din Orient. Volumul cuprinde și un reportaj despre Nadia Murad, care nu luase încă Premiul Nobel pentru Pace.

Această carte nu este un dicționar“, precizează Marie Thibaut de Misières, una dintre coordonatoarele lucrării, ci „o declarație de dragoste clasată în ordine alfabetică“. În cronica din „Le Carnet et les Instants“, revista literelor belgiene francofone, cartea este apreciată drept „inteligentă și utilă“.