In Memoriam Alecu Ivan Ghilia

Uniunea Scriitorilor din România anunță încetarea din viață a prozatorului Alecu Ivan Ghilia. Alecu Ivan Ghilia (pseudonim literar al lui Alexandru Ivan), a fost prozator, poet, scenarist de film și artist plastic. S-a născut la 1 martie 1930, satul Ghilia, comuna Sendriceni, județul Dorohoi. A urmat cursurile Academiei de Belle-Arte din Iași (1948-1950) și apoi pe cele ale Institutului de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din București. A lucrat ca redactor la „Contemporanul“, „Gazeta literară“, „Luminița“. A fost redactor-șef la redacția de scenarii a Studioului Cinematografic București (1967-1969).

Opera deosebit de bogată a lui Alecu Ivan Ghilia cuprinde romane, volume de povestiri, volume de reportaje și de versuri, scenarii de film. Dintre romanele sale: Appassionata, Recviem pentru cei vii, Vremea demonilor, Nopțile Negostinei, Dragostea câinelui de pază, Un Oscar pentru Ana, Întoarcerea bărbaților, Piramida. Scenarii de film :O dragoste lungă de o seară (1963) – regizor: Horea Popescu, Sărutul (1964) – regizor: Lucian Bratu – după romanul Ieșirea din Apocalis (1960), Războiul domnițelor (1969) – regizor: Virgil Calotescu, Mînia (1978) – regizor: Mircea Veroiu.

Alecu Ivan Ghilia a primit numeroase premii literare, printre care Premiul Academiei Române și două premii ale Asociației Scriitorilor București.