Gala Poeziei Române Contemporane – ediția a 12-a

Vineri, 8 iulie, cu începere de la ora 17, la Alba Iulia, în incinta generoasă și foarte primitoare a Muzeului „Principia“ de lângă Aleea Muzeului Național al Unirii, a avut loc un eveniment poetic extraordinar: cea de-a douăsprezecea ediție a Galei Poeziei Române Contemporane.
Maestrul de ceremonii al acestui eveniment pentru poezia română de astăzi a fost Nicolae Manolescu. Pentru ediția din acest an, recitalurile de poezie, îndelung aplaudate de publicul prezent în număr mare la eveniment au fost susținute de Ana Blandiana, Hanna Bota, Marta Petreu, Adrian Alui Gheorghe, Markó Béla, Gabriel Chifu, Vasile Dan, Nichita Danilov, Horia Gârbea, Ioan Moldovan, Ioan T. Morar, Ion Mureșan, Aurel Pantea, Ioan Es. Pop, Nicolae Prelipceanu și Liviu Ioan Stoiciu. Fiecare lectură de poezie a autorilor mai înainte menționați a fost însoțit de scurte considerații critice ale criticilor literari Răzvan Voncu și Cristian Pătrășconiu.
La fel ca și în anii precedenți, recitalurile poetice au fost însoțite de câteva momente muzicale susținute de violonistul Dan Liviu Cernat și de pianistul Cristian Alexievici.
„Mulțumesc celor care au fost alături de noi, pentru că ați venit la această gală – de dumneavoastră depinde soarta poeziei. Poeții adevărați sunt puțini, cititorii sunt mult mai mulți. Dacă există o salvare – eu, personal, încep să am unele îndoieli – pentru acest gen poetic vechi de când lumea (spuneau romanticii: cu el începe de fapt cultura, literatura lumii), dacă mai poate fi salvat, numai prin dumneavoastră, cititorii, mai poate fi salvat. Puterile noastre sunt limitate; ale dumneavoastră, în calitate de cititori, sunt ne-limitate. Așa încât, mulțumesc pentru că ați fost alături de noi, mulțumesc dincolo de orice politețuri, chiar vă mulțumesc – pentru noi, acest fapt contează foarte mult“, a spus, la finalul foarte reușitei manifestări, Nicolae Manolescu, președintele Uniunii Scriitorilor din România.
Înaintea ediției propriu-zise a Galei Poeziei Române Contemporane din acest an, mai mulți critici literari autohtoni importanți au propus câte o listă de poeți reprezentativi care să participe la Gală. Dintre toate nominalizările care au fost făcute, Nicolae Manolescu, în calitate de selecționer al Galei, a ales 16 dintre cei mai importanți poeți români contemporani din toate generațiile.
Gala este un proiect național dedicat promovării poetelor, poeților și poeziei românești contemporane, și este organizată, în mod deja tradițional, de Consiliul Județean Alba, Uniunea Scriitorilor din România, prin filiala Alba, președinte Cornel Nistea, și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga“ Alba; proiectul se bucură de susținerea financiară a Ministerului Culturii și de sprijinul pe plan local al Primăriei Municipiului Alba Iulia și al Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia.
Reamintim în acest context și faptul că prima ediție a Galei Poeziei Române Contemporane, la care au participat 26 de poeți, a avut loc în 2011, în Sala Mare a Ateneului Român din Capitală. (Reporter)