Premiile Uniunii Scriitorilor din România 2021

În data de 30 mai a.c., într-o organizare impecabilă, la sala Teatrului „Elvira Godeanu“ din Târgu Jiu, a avut loc Gala Premiilor anuale ale Uniunii Scriitorilor din România. Evenimentul a fost moderat de Președintele Uniunii Scriitorilor din România, Nicolae Manolescu.Juriul pentru decernarea Premiilor Uniunii Scriitorilor din România pentru anul 2021 a avut următoarea componență: Dan Cristea (preşedinte), Gabriel Coșoveanu, Andrea H. Hedeș, Ioan Holban, Angelo Mitchievici, Vasile Spiridon și Răzvan Voncu (membri).

Cea mai înaltă distincție, Premiul Național , acordat de către Juriu, fără nominalizări, i-a revenit lui Mircea Mihăieș. Palmaresul celei mai recente ediții a premiilor naționale ale USR a fost completat cu următoatrele distincții: pentru Cartea de poezie, laureat este Horia Bădescu – cu volumul Dinaintea ta merge tăcerea, Editura Școala Ardeleană; pentru Cartea de proză, câștigător a fost desemnat Kocsis Francisko – pentru volumul Atelierul de pipe și tutun, Editura Cartea Românească; pentru Cartea de critică, eseu şi istorie literară, premiul revine lui Vasile Popovici – pentru eseurile grupate în volumul Punctul sensibil – De la Eminescu la Mircea Cărtărescu, Editura Cartier; pentru Cartea de teatru, laureat este Dinu Grigorescu – cu volumul Teatru românesc contemporan, Editura Academiei Române; la secțiunea Cartea de debut (ex aequo) au câștigat premiu: Bogdan Alecu – pentru volumul Cetatea, Editura Niculescu și Ana Herța – pentru cartea De nerostit, Editura Limes; la secțiunea Cartea pentru copii şi tineret (de asemenea – ex aequo), laureați au fost Corina Anton – pentru Divina Comedie povestită pentru copii, Editura Humanitas, și Ștefan Mitroi – pentru Poveștile cerului, poveștile pământului, Editura. RAO. Cartea de traduceri din literatura universală a avut de asemenea două laureate: Jana Balacciu Matei – pentru Confiteor de Jaumé Cabré (traducere din limba catalană), Editura Pandora, și Marina Vazaca – pentru Memorii de dincolo de mormînt, vol. I, II de Chateaubriand (traducere din limba franceză), Editura Vremea. Premiul Special a avut și el doi laureați: Ovidiu Pecican – cu volumul Românii și Europa mediană/Contribuții la tipologia culturală a Europei, Editura Polirom, și Andrei Oișteanu – pentru Moravuri și năravuri. Eseuri de istorie a mentalităților, Editura Polirom.

De asemenea, cu aceeași ocazie, Comisia pentru Minorităţi, compusă din Markó Béla (președinte), Octavia Nedelcu, Karácsonyi Zsolt, Ivan Kovaci, Dagmar Maria Anoca (membri), a stabilit Premiile Uniunii Scriitorilor din România pentru Literatură în limba maternă și Literatura în limbile minorităților naționale: pentru Literatura în limba maternă Scriitori/Cărţi în limba maghiară – premiul s-a acodat lui Kiraly Ștefan (pseudonim: Káli István) pentru Klastrom utca kettő, titlul în limba română: Strada Claustrului doi (proză), Editura Prae Kiadó Budapesta, Mentor Könyvek, Târgu-Mureș, 2021; pentru Literatura în limbile minorităților naționale Scriitori/Cărţi în limba sârbă – premiul a revenit lui Slavomir Gvozdenovici –pentru „Гроница Севера“, titlul în limba română: Febra Nordului (poezie) Editura Agora, Novi Sad, 2019; pentru Debut/Literatura în limbile minorităților naționale Scriitori / Cărţi în limba maghiară – distincția a revenit doamnei György Alida – pentru „Hármasszabály“, titlul în limba română: Regula de trei (nuvele), Editura Fiatal Írók Szövetsége, Budapesta, 2021.

Tot la Gala de la Târgu Jiu a Premiilor USR 2021 s-au acordat și Premiile ARIEL (Asociația Revistelor, Imprimeriilor și Editurilor Literare) de un juriu compus din Nicolae Manolescu (președinte), Dan Cristea și Cristian Pătrășconiu: pentru cea mai bună revistă literară: publicației „Discobolul“ (Cornel Nistea); – pentru cea mai bună carte (ex aequo): Aproape totul despre Virgil Ierunca, Editura Cartea Românească, acordat Alexandrei Florina Mănescu; și De mâine suntem pământ fierbinte, Editura Paralela 45, lui Andrei Novac. În cadrul Galei Premiilor U.S.R. a fost acordată Diploma de Excelență domnului Ion Cepoi, pentru contribuția prețioasă și consecventă la promovarea literaturii române contemporane.

Evenimentul de la finele lunii mai de la Târgu Jiu a fost organizat de Uniunea Scriitorilor din România, cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii, al Primăriei Municipiului Târgu Jiu, al Centrului de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși“ și al Departamentului pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României. Întreaga festivitate a fost înregistrată de TVR și va fi difuzată în curând pe Postul Național de televiziune. (Redactor)