Precizări

Potrivit hotărârii Comitetului Director al Uniunii Scriitorilor din România, premiile literare recunoscute și girate de U.S.R. sunt următoarele: Premiile anuale ale U.S.R.; Premiul Tudor Arghezi, acordat la Târgu Jiu; Marele Premiu acordat la Turnirul de Poezie; Premiul Cartea Anului acordat de Revista România literară; titlul de Scriitorul Anului de la Iași; Premiul Mihai Eminescu – Opera Omnia de la Botoșani (în colaborare cu Primăria și Consiliul Local Botoșani și cu Fundația Culturală „Hyperion – CB“ Botoșani); Premiul Lucian Blaga de la Alba Iulia (în colaborare cu Consiliul Județean Alba). Juriile tuturor acestor premii sunt numite de U.S.R.

Orice alt premiu care atașează sigla și numele instituției noastre reprezintă un abuz și nu angajează cu nimic Uniunea Scriitorilor.

Uniunea Scriitorilor din România precizează că Premiul „Mihai Eminescu“ – Opus Primum nu este decernat de Uniunea Scriitorilor din România sau de un juriu desemnat de aceasta. Uniunea Scriitorilor nu este implicată în niciuna din fazele desemnării și nominalizării candidaților la acest premiu și nici în aparițiile publice legate de acest eveniment.

Răspunderea pentru conținutul textelor citite și prezentate public la acest eveniment revine juriului (format din Al. Cistelecan, Mihai Iovănel, Alex Goldiș, Andrei Terian și Mircea A. Diaconu), autorilor nominalizați de acest juriu și organizatorilor: Centrul Național „Mihai Eminescu“ din Ipotești și Muzeul Literaturii Române din Iași.

Conducerea Uniunii Scriitorilor din România precizează că scriitorii decorați cu ocazia Zilei Culturii Naționale, 15 ianuarie 2022, de Administrația Prezidențială cu Ordinul Meritul Cultural nu au fost propuși de instituția noastră. Uniunea Scriitorilor a nominalizat, când a fost solicitată, alte nume cu adevărat semnificative pentru literatura română, dar de care nu s-a ținut seama.

Biroul de presă al Uniunii Scriitorilor din România