In memoriam Valentin Iacob

Filiala București-Poezie a Uniunii Scriitorilor anunță cu tristețe dispariția dintre noi, la mijlocul lunii ianuarie, a poetului Valentin Iacob, reprezentant valoros al generației ’90. Valentin Iacob s-a născut la București, pe 12 octombrie 1955. A fost matematician, dar s-a afirmat ca poet și jurnalist. În 1979 a absolvit Facultatea de Matematică a Universității din București și până în 1993 a fost informatician și profesor de matematică. Ca scriitor, a debutat după decembrie 1989. Poeme, proze, traduceri i-au apărut în majoritatea revistelor literare românești.

A lucrat ca redactor la revista „Formula AS“ din 1992.

A publicat volume de poezie: Petrogradul într-un pahar cu șampanie, Premiul de Debut al Asociației Scriitorilor București, Pianul kamikaze, Balada Craiului de Tobă, Clownul lui Hrist și altele.

În anul 2019 a publicat la Editura Neuma volumul Poetul la Stalingrad pentru care a primit Premiul Filialei București-Poezie a Uniunii Scriitorilor, al cărei membru a fost. A tradus un volum al poetului german Gino Leineweber.

A mai primit Premiul pentru Debut Poesis, Premiul pentru Poezie al Colecției Biblioteca București (1998), Premiul pentru Literatură pentru copii al Concursului Național de Literatură „Alexandru Odobescu“ (1997, Călărași) și a fost nominalizat la premiile pentru debut ale Uniunii Scriitorilor și ASPRO.