Interferențe literare româno-maghiare la Târgu-Mureș, ediția a IV-a

Sâmbătă, 9 octombrie, în Sala Studio a Radioului Târgu-Mureș, a avut loc cea de-a patra ediție a Simpozionului „ Interferențe literare româno-maghiare“. Tema care a ghidat ediția din acest an a acestui simpozion a fost „Contribuția revistelor culturale la cunoașterea reciprocă“.

Cuvântul de deschidere de la acest eveniment a fost adresat de Markó Béla, președintele Filialei USR-Târgu-Mureș și de către Eugeniu Nistor, responsabil al secției române. Prima secțiune a ediției cu numărul patru a „Interferențelor literare româno-maghiare“ a constat în prezentarea – în formatul unei scurte dezbateri moderate de Cristian Pătrășconiu – celor două cărți care au fost publicate în cadrul proiectului de traduceri: volumul lui Vida Gábor, Povestea unei bâlbâieli (tradus din limba maghiară în limba română de Kocsis Francisko ) și volumul lui Dan Stanca, Detonare (tradus din limba română în limba maghiară de Koszta Gabriella). La dezbaterea pe marginea celor două cărți au participat, cu intervenții consistente, Markó Béla, Daniel Cristea-Enache, Răzvan Voncu și unul dintre cei doi autori, Vida Gábor; din motive obiective, Dan Stanca nu a putut fi prezent la Târgu-Mureș, dar a transmis un scurt mesaj. Au urmat trei comunicări care au scos în evidență „contribuția revistelor culturale la cunoașterea reciprocă“; autorii acestor comunicări au fost Kocsis Francisko, Demény Péter și Iulian Boldea. În partea secundă a acestui eveniment, a avut loc o scurtă festivitate de decernare a premiilor speciale ale Filialei Târgu-Mureș a Uniunii Scriitorilor din România, laureaților Andrei Dósa și Szonda Szabolcs; cuvintele de laudatio pentru laureați au aparținut lui Kocsis Francisko și doamnei Ágnes Gálfalvi. După acest moment, participanții la manifestarea culturală de la Târgu-Mureș au asistat la prezentarea volumului Cărți de vizită. „Interferențe literare româno-maghiare“ s-a încheiat cu o sesiune de lecturi literare în limbile română și maghiară ale scriitorilor din regiune, moderată de Eugeniu Nistor.

Evenimentul de la Târgu-Mureș a fost organizat de Societatea Scriitorilor Mureșeni – Editura Ardealul și USR – Filiala Târgu-Mureș, în parteneriat cu Consiliul Județean Mureș, Primăria Municipiului Târgu-Mureș și Fundația Comunitas. Participarea la acest eveniment s-a făcut cu respectarea măsurilor legale pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19. Evenimentul „Interferențe literare româno-maghiare“ este un proiect al Uniunii Scriitorilor din România.