Festivalul „Tudor Arghezi“, Târgu Jiu, 2021: Cuvinte de mulțumire

Laureații Premiului „Opera Omnia“: Horia Gârbea (poezie) și Irina Petraș (critică literară)

Desfășurat, și anul acesta, în format online, Festivalul „Tudor Arghezi“ de la Târgu Jiu a avut încă doi laureați prestigioși.

Câștigătorii Premiului „Opera Omnia“ pe anul 2021 sunt Horia Gârbea (poezie) și Irina Petraș (critică literară). După cum se știe, Premiul „Opera Omnia“este decernat de Comitetul Director al Uniunii Scriitorilor, cu sprijinul financiar al MInisterului Culturii.

Prezentăm mai jos cuvintele celor doi laureați.

Sunt încântată să fiu laureata Premiului de Critică la această ediție. Tocmai s-a împlinit o jumătate de secol de când însoțesc cu comentariile mele critice scrisul românesc. Cărțile mele elogiază deopotrivă cărțile bune de poezie, proză, eseu, cât și pe cele de critică literară, cântărind și evaluând rostul lor în configurarea staturii noastre identitare, ca veritabili „vistiernici“ ai literaturii/culturii române. Socotesc, așadar, premiul unul aniversar! Vă mulțumesc!

Numele lui Tudor Arghezi onorează Festivalul și este onorat la rândul său de cei aduși împreună sub semnul său la Tg. Jiu. Felicitări pentru organizarea unui eveniment important pentru cultura națională. Festivalul de literatură „Tudor Arghezi“ are deja nu doar un nume mare, ci și un renume pe măsură.

Irina Petraș

La 141 de ani de la nașterea copleșitorului scriitor Tudor Arghezi, poet, prozator, dramaturg și ziarist de geniu, vreau să îmi exprim bucuria că Festivalul se desfășoară, într-o impresionantă continuitate, rămânând cel mai important eveniment cultural al Gorjului și poate cel mai longeviv festival literar al țării – a 41-a ediție.

Tristețea de a nu fi împreună la Târgu-Jiu și Târgu Cărbunești, pe care le îndrăgesc în chip aparte și prin rădăcinile ascendenței mele, este compensată de satisfacția de a vedea că festivalul a rămas un reper în calendarul cultural al Gorjului dar și al Uniunii Scriitorilor din România.

Sunt deosebit de onorat că în anul acesta Uniunea Scriitorilor și juriul Festivalului m-au ales pentru a primi un premiu de mare semnificație. Mă gândesc cu respect la marii poeți pe care i-am întâlnit aici și pe care i-am văzut primind acest important premiu.

Marcat de bucurie și de emoție vreau să mulțumesc, deși cuvintele mele vor fi prea puține și frazele prea sărace față de onoarea ce mi se face. Mulțumesc Uniunii Scriitorilor din România ale cărei imense eforturi le cunosc îndeaproape. Mulțumesc orga ni zatorilor din Gorj și instituțiilor care sprijină festivalul și premiile și le doresc să se implice tot mai mult în ajutarea marelui festival. Mulțumesc scriitorilor gorjeni, cei care întrețin un climat al valorii literare în acest județ. Toți aceștia au făcut și fac posibilă marea tradiție pe care o are acum Festivalul Tudor Arghezi. Faptul că am primit acest premiu îl datorez și editurilor Neuma și Tracus Arte care au contribuit la apariția poeziei mele în ultimii zece ani. Mulțumesc editorilor mei. Mulțumesc revistelor care mi-au găzduit poezia, în special revistei România literară. O omagiez cu respect pe laureata pentru critică a ediției actuale, doamna Irina Petraș.

Închei aceste rânduri cu speranța că anul viitor ne vom putea vedea pe viu la viitoarea ediție a Festivalului Tudor Arghezi. Dumnezeu și spiritul tutelar al poetului să ne ajute să ne îndeplinim această dorință!

Horia Gârbea