La mulți ani, Adriana Babeți!

În 12 noiembrie, cunoscuta eseistă și profesoară de literatură comparată, Adriana Babeți, a împlinit o frumoasă și rotundă vârstă. Pentru a marca acest moment special, la Editura Muzeului Literaturii Române a apărut de foarte puțin timp un volum – in honorem – care este dedicat uneia dintre cele mai iubite doamne din cultura română contemporană. Cartea are titlul Adriana Babeți. Știința veselă și este coordonată de Vasile Popovici. „În lumea noastră modernă pare să conteze doar ce lasă urme scriptice. În ultimă instanță, putem imagina autori fără altă operă decât scrierile lor. Nu e cazul Adrianei Babeți. Opera ei e în egală măsură scriptică și orală. A influențat profund în amândouă felurile. Și-a pus amprenta asupra Timișoarei și asupra oricărui alt loc unde au dus-o pașii. Îi reușește acest lucru fără să aibă morga savanților și nici tragismul cam de operetă solicitat de filozoful german în denunțătoarea Știință veselă. Dimpotrivă, face parte din cei care practică, iritant, chiar știința veselă, le Gai Savoir, Die fröhliche Wissenschaft”, notează în preambulul acestui volum Vasile Popovici, el însuși un foarte bun prieten de cursă lungă al Adrianei Babeți care o cunoaște cu adevărat.

Arhitectura acestui volum include șase secțiuni distincte. Prima dintre ele, Schițe de portret, este și cea mai amplă; textele care o compun sunt semnate, în această ordine, de Livius Ciocârlie, Vladimir Tismăneanu, Mircea Martin, Ioana Pârvulescu, Viorel Marineasa, Robert Șerban, Marcel Tolcea, Delia Șepețean-Vasiliu, Daniel Vighi, Alexandru Budac, Radu Pavel Gheo, Luciana Friedmann, Dorian Branea, Gabriela Glăvan, Cristian Pătrășconiu, Eugen Vasiliu, Ilie Gyurcsik, Daciana Branea și Cristina Chevereșan. Medalioanele critice, a doua secțiune a cărții, aduce laolaltă texte de Smaranda Vultur, Ion Pop, Oana Fotache și Cornel Ungureanu. Eseurile dedicate cărților Adrianei Babeți sunt semnate de Vasile Popovici, Ioana Bot și Ilinca Ilian. Capitolul Academica are mai multe texte ale următorilor eseiști și eseiste: Călin-Andrei Mihăilescu, Ruxandra Cesereanu, Dana Percec și Dumitru Tucan. Secțiunea de interviuri este asigurată de dialogurile ample – trei la număr – pe care Cristian Pătrășconiu le-a realizat cu Adriana Babeți. Cartea se închide cu o spectaculoasă arhivă foto în care sărbătorita lunii noiembrie este, desigur, „personaj principal” – la diverse vârste și în felurite ipostaze.

Adriana Babeți a fost întotdeauna cea mai bună dintre noi, cei hărnicuți, norocoși, gălăgioși, orgolioși și mai bine organizați. Și, pe deasupra, scutiți de multiplele corvezi pe care, ca bărbat, nu le ai. Ceea ce pentru apropiați a fost întotdeauna evident și indiscutabil, a început să fie perceput în ultimii ani și în mediul cultural și academic de la noi – și nu numai. Premiile au început să curgă potop, dinspre ambele zone – lucru mai rar în ziua de azi, când viața e împărțită pe ordine și căprării ce nu comunică între ele. Mă mândresc cu fiecare dintre aceste recunoașteri ale talentului și excelenței, așa cum mă mândresc cu fiecare clipă a celor peste patruzeci de ani de când suntem cei mai buni prieteni. Ever”, scrie la rândul său, pe coperta ultimă a acestei cărți, Mircea Mihăieș.

Redacția revistei România literară îi urează un sincer și călduros „La mulți ani!” doamnei Adriana Babeți! Și la cât mai multe cărți de acum înainte!