In memoriam Dumitru (Puși) Dinulescu

S-a stins din viață Dumitru (Puși) Dinulescu, dramaturg și prozator.

Născut la București, pe 27 august 1942, a urmat Facultatea de Filologie a Universității din București și apoi Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, secția regie de film și televiziune. A fost redactor și regizor la Televiziune. A debutat publicistic în „Amfiteatru”, în 1966, colaborând ulterior la revistele România literară, „Viața Românească”, „Luceafărul”, „Vatra”, „Tribuna”. A debutat editorial în 1968, cu volumul de povestiri Robert Calul, urmat de Linda Belinda (1979; Premiul Asociației Scriitorilor din București), Galaxia Burlacilor (1980), Eu și Robert Calul (1982), Îngerul contabil (1985), Două piese de teatru (2002), Teatru (2010). A regizat filmele Sper să ne mai vedem (1985; după un scenariu de Ion Băieşu) şi Nuntă cu sirenă (1998).

În 2005, Alexandru Tocilescu a regizat pentru Televiziunea Română piesa lui Puşi Dinulescu Bani de dus, bani de-ntors, avându-i în distribuție pe Gheorghe Dinică, Sebastian Papaiani, Adriana Trandafir, Carmen Tănase. În 2018, Dumitru Dinulescu a primit Premiul Opera Omnia din partea Filialei Bucureşti – Dramaturgie a Uniunii Scriitorilor din România.

În cuvintele Taniei Radu, scriitorul a avut „un ochi necruțător, atent la detalii, la pitorescul când absurd, când lugubru al realității românești”, fiind „beneficiar al unei prize la real de tip gogolian”.

Prin dispariţia lui Dumitru Dinulescu, Uniunea Scriitorilor din România şi întreaga noastră lume literară suferă o grea pierdere.