O versiune virtuală

În toamna anului 2018, în urma unui incendiu devastator, cel mai vechi muzeu din Brazilia – Muzeul Național – a fost transformat în scrum. A fost distrusă cea mai mare parte a celor 20 milioane de obiecte pe care le adăpostea. Situat în Rio de Janeiro, acest muzeu a fost creat în urmă cu 200 de ani, în 1818, de către Dom Joăo VI, monarhul Regatului Unit al Portugaliei, Braziliei și Algarvelor. Clădirea sa maiestuoasă, cu o suprafață de 13.000 m.p., era situată în partea de nord a orașului. Transformat în institut de cercetări, Muzeul a achiziționat apoi importante colecții de geologie, paleontologie, botanice, zoologice și antropologice. În 1946, instituția a fost încorporată în Universitatea Braziliei (redenumită în 1965 Universitatea Federală din Rio de Janeiro). Astfel, muzeul a devenit situl unui program de studii superioare în antropologie al Universității, care a format cercetători de pretutindeni.

Colecțiile muzeului prezentau obiecte rare din lumea întreagă, dar și o bogată colecție de artefacte braziliene. Colecția sa de artă egipteană, compusă din 700 de obiecte, devenise cea mai mare din America Latină. Totodată o deținea pe „Luzia“, cea mai veche fosilă umană descoperită în Brazilia în 1974, reprezentând rămășițele unei femei, datând de 12.000 de ani.

Incendiul a distrus clădirea centrală (in imagine), care adăpostea colecțiile principale și două expoziții temporare, arhivele instituționale, materialul și fondurile unor numeroși cercetători, în plus, documentații și colecții de nevertebrate, de paleontologie, arheologie și antropologie, printre care și înregistrări ale unor limbi vernaculare din America de Sud.

Din fericire, într-un alt capăt de lume, în Armenia, există un proiect interactiv intitulat „360 Stories“. Acesta permite o călătorie virtuală în țara de la poalele Araratului, acoperind circa 120 de situri turistice, disponibile pe hărți furnizate de Google. „Programatori armeni care au vizitat Muzeul Național al Braziliei, vor participa la crearea unei versiuni virtuale a acestui muzeu“ care a ars recent, a anunțat Albert Poghosyan, cofondator al programului „360 Strories“. Acest proiect cuprinde deja 4.000 de povești, dintre care cele mai multe sunt scrise de dezvoltatori ai unor programe de software. „Prietenii noștri din Brazilia ni s-au adresat și le vom furniza toate fotografiile și filmele video pe care le-am realizat la Muzeul Național al Braziliei“, a declarat A. Poghosyan.