Să scoatem la mal teatrul musical

Așa cântau dansând, la un moment dat, cei 21 de actori care participau la Gala Tânărului Actor, Gala HOP 2022, organizată la Teatrul de Păpuși „Prichindel“ din Alba Iulia, timp de trei zile, între 25 și 27 august. A fost Gala HOP, care a ajuns la 25 de ani de când e organizată de Uniunea Teatrală din România și care l-a avut în acest an ca director artistic pe dasatorul și coregraful Răzvan Mazilu, care a propus ca temă: Musical = Actor Total + Show Total. Toți înterpreții s-au integrat admirabil temei, așa că propunerea din cântec se putea întrezări la orizontul culturii noastre teatrale, mult lărgită încă de la acest moment petrecut la Alba Iulia. Așa au gândit și organizatorii Galei, căci în a treia zi, la decernarea premiilor, toții cei 21 de actori au primit o diplomă de participare la Gală, o Gală deosebit de bogată și variată în interpretări. Eu mai participasem la o singură Gală, la Constanța, care l-a avut director pe dansatorul și coregraful Gigi Căciuleanu, moment în care, în mod firesc, au intrat în funcție noțiunile sale de teatru coregrafic și de dans-actor. Tot atât de firesc a fost ca la Gala din acest an, directorul ei, Răzvan Mazilu, care, de ani buni, după ce a navigat și pe alte mări ale crației, s-a concentrat pe genul de musical și chiar a deschis un drum larg acestei forme teatral-muzical- coregrafice în țara noastră, să propună tema mai sus menționată. Totodată, coregraful și-a lărgit în acest fel și aria în care își va putea căuta interpreții pentru viitoarele sale creații, modelându-i pe toți în cadrul unor ateliere de plastică corporală și actorie, premergătoare concursului, când actorii au urmat și ateliere de tehnică vocală cu Maria Alexievici. Tot în această perioadă, au avut și trei întâlniri formatoare cu criticul de teatru Marina Constantinescu, cu regizorul Dragoș Galgoțiu, cu actorul Lucian Ionescu, cu directoarea de casting de la TIFF, Florentina Bratfanof. Poate această temeinică pregătire, alături de entuziasmul, dăruirea și talentul actorilor pot explica valoarea acestei manifestări, în care, așa cum a spus la un moment dat Marina Constantinescu, au fost premiați cei mai buni dintre cei buni. Eu nu am decât un singur termen de comparație, Gala de la Constanța, care mi s-a părut de asemenea meritorie, dar doamna Dorina Lazăr, care a participat la majoritatea Galelor din acești 25 de ani, a apreciat-o, de asemenea, ca una dintre cele mai strălucite manifestări teatrale, ocazionată de aceste întâlniri formative.

Actrițele au fost anul acesta în primele rânduri. Astfel, Premiul Ștefan Iordache, Marele Premiu al Galei Tânărului Actor HOP, a fost acordat Laurei Gabriela Oana, pentru Doamnele de la Bruch din musicalul Company (la secțiunea individual) și pentru (încă un) Musical (la secțiunea grup), premiul fiind anunțat de criticul de teatru Marina Constantinescu. Premiul pentru cea mai bună actriță Secțiunea Individual l-a primit Maria Grosu, pentru Zuza din 14G, iar cei care l-au înmânat au fost Ioana Bogătan, directorul Teatrului de păpuși „Prichindel“ din Alba Iulia, și Ioan Dumitrel, președintele Cosiliului Județean Alba. Premiul pentru cel mai bun actor nu a fost acordat. Aici opțiunile mele nu au corespuns cu cele ale juriului, eu apeciindu-l în mod deosebit pe Vlad Nicolici în Catch Me If You Can. Premiul Cornel Todea, premiul pentru cea mai bună trupă de actori, a fost înmânat de Dragoș Buhagiar, președintele UNITER, lui Andrei Duțu, Dragoș Ioniță și Laura Gabriela Oana, pentru spectacolul (încă un) Musical. Înfine, premiul Sică Alexandrescu, Premiul Special al Juriului, a fost primit de Cristina Danu, pentru momentu Sexy din musicalul There’s Gotta be something Better Than Tris (secțiunea individual) și pentru evoluția sa din musicalul Sweet Charity, (din secțiunea grup ) și a fost anunțat de Aura Corbeanu, vicepreședinte UNITER și de actorul Petru Mărginean, câștigătorul de anul trecut al acestui premiu. Au existat și premii găzduite la Gala Tânărului Actor și anume Premiul pentru prestanță, rostire scenică și expresie corporală, acordat de actrița Dorina lazăr, directoarea Teatrului Odeon, lui Tudor Grațian Manea și Premiul 1/10 pentru film la TIFF, acordat Sarei Pongrac de directoarea de casting Florentina Bratfanof. Și nu au lipsit nici premiile publicului: pentru cea mai bună actriță Gabrielei Porumbacu, pentru cel mai bun actor lui Robert Agape și pentru cea mai bună trupă de actori pentru spectacolul Te iubesc dar nu pe tine, regia Vlad Sălbatecu, în care au evoluat Eduard Cruceanu, Andrei Mărgineanu, Mihai Andrei Pleșa, Sara Pondrac și Paul Ștefan Tonca, grup pe care și eu l-am apreciat în mod deosebit, pentru folosirea tuturor mijloacelor de expresie corporală, inclusiv a pantomimei și pentru armonia de grup. Cele trei zile ale Galei Hop au fost transmise prin livestreaming, de ROEVENTS, pe site-ul galahop.uniter.ro și pe contul facebook al Galei, și în acest fel le-am putut vedea și eu, căci în acea perioadă mă distram cu o formă de Covid, cât de cât suportabilă, deoarece eram vaccinată.

Cele trei zile ale Galei Tânărului Actor Gala HOP 2022, au fost pentru toți actorii un prilej deosebit de îmbogățire a mijloacelor de expresie, de coeziune între personalitățile lor deosebite, reunite în scenele coregrafiate de Răzvan Mazilu care emanau energia frumoasă a tinereții înfloritoare, canalizată în formele reunite ale teatrului, muzicii și dansului, așa cum pretinde Teatrul Musical. Dar pentru mine, și poate și pentru multe alte persoane, au fost și un prilej de bucurie, căci, iată, sunt și acțiuni frumoase care nu dispar, nu se sting în vremuri potrivnice artei, de molime și de război, ba chiar UNITER-ul, solidar cu artiștii din Ucraina, a dat spectacole și a strâns bani pentru ei, scrisoarea lor de mulțumiri pecetluind această solidaritate artistică fără frontiere.