In memoriam Florin Constantin Pavlovici

S-a stins din viață Florin Constantin Pavlovici, fost deținut politic, autor a unor cărți de memorii despre universul concentraționar al regimului comunist.

Născut pe 14 martie 1936 la Concești, în județul Botoșani, va deveni student la Facultatea de Filosofie – secția Ziaristică (absolvită în 1958), fiind arestat în februarie 1959, pentru „complot contrarevoluționar“. A fost condamnat în 1959 de Tribunalul Militar București la 5 ani închisoare pentru delictul de „uneltire contra ordinei sociale“. A trecut prin închisorile Jilava și Gherla, respectiv prin lagărele de muncă din Balta Brăilei și Delta Dunării (Salcia, Giurgeni și Periprava).

După eliberarea din Penitenciarul Gherla (ianuarie 1964), s-a înscris la Facultatea de Limbi Germanice – secția de Engleză din cadrul Universității București, cursuri pe care le-a absolvit la zi (între anii 1966-1969). Între 1969 și 1998, a lucrat ca redactor la Secția de Cultură a Radiodifuziunii Române. A semnat traduceri din limba engleză din Herbert Read, Henry James, John Cheever ș.a.

După 1989, a devenit membru al Uniunii Scriitorilor din România, volumul Tortura pe înțelesul tuturor primind Premiul special pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România și fiind evaluat de Nicolae Manolescu, în Istoria critică, ca o operă „de referință“. Au urmat volumele Frica și pânda (2009) și Viscolul și păianjenul (2014).

Prin dispariția lui Florin Constantin Pavlovici, Uniunea Scriitorilor din România și întreaga noastră lume literară suferă o grea pierdere.