Bad girls

Ne-am mai convins o dată, din păcate, că Simona Halep are complexul Muguruza. Care era de bătut, după cum a și demonstrat Sofia Kenin. Dar, ca s-o bați pe Muguruza, trebuie să joci cum a jucat moscovita din Florida. Sigur, ne putem lamenta că Simona a pierdut la mustață, în tie break-ul din primul set, dar cum n-a reușit nici în al doilea, deși avea 5-4 și serviciul, visul ei și al nostru s-a spulberat în doar o oră și opt minute! Povestea cu canicula și cu copertina trasă doar pe jumătate e de adormit copiii, că nici pentru iberica din Venezuela nu era mai răcoare și nici ea nu stătea la umbră. Adevărul gol-goluț l-a spus celebrul Patrick Mouratoglou: „Modul în care Muguruza a acoperit terenul a fost incredibil. A dictat punctele de cele mai multe ori și și-a asumat riscuri. Merita să câștige! Halep a fost puțin prea defensivă în acest meci. A stat într-o zonă în care se simte confortabil, adică a returnat multe mingi. Dar într-o semifinală trebuie să fii mai ofensivă. Trebuie să dictezi punctele. Muguruza a făcut asta mai bine“, a declarat antrenorul Serenei Williams. Perfect de acord cu concluzia lui, în timp ce majoritatea specialiștilor și comentatorilor noștri, ba chiar și Darren Cahill însuși, au preferat să invoce doar… ghinionul Simonei, într-un meci în care ar fi jucat foarte bine, după ce tocmai îl concediase pe Teo Cercel, preparatorul ei fizic, care n-ar fi pregătit-o suficient! Necazul este că Muguruza a jucat mai bine decât acest „foarte bine“, iar explicația jocului defensiv al Simonei ține, evident, de complexul pe care-l are față de iberică, pe care a învins-o doar de două ori, în șase meciuri. Plus antipatia generată de Muguruza în rândul tuturor jucătoarelor din circuit, după o declarație făcută acum vreo doi ani, când spunea: „În tenis este foarte dificil să existe prietenie între fete. Suntem foarte competitive și petrecem foarte mult timp călătorind, în ziua următoare poți juca împotriva altei fete. Pentru băieți este mai ușor, dar noi, fetele, ne urâm între noi. La propriu! Cine spune altceva, minte. Chiar și dacă vorbim de lucruri specifice fetelor. Ne analizăm una pe cealaltă și spunem «Eu am unghii mai frumoase». Trebuia să fie spus. Este o diferență incredibilă între noi și băieți, care sunt foarte prietenoși. Când participăm la evenimente, eu nu vorbesc cu nimeni!“

Așa vede lucrurile Muguruza, căreia i s-a urcat serios la cap după ce a câștigat Roland Garros-ul și Wimbledonul, renunțând prostește la antrenoarea Conchita Martinez, pentru a reveni la ea acum, după aproape trei ani de… comă tenisistică, după cum a etichetat-o un ziarist, la conferința de presă de la Melbourne. Însă venezueleanca nu e singura fată rea din circuit, iar ura despre care vorbește nu o animă doar pe ea. În istoria tenisului feminin a rămas proverbială rivalitatea crâncenă dintre Billie Jean King și Margaret Court, cum este de notorietate și adversitatea cruntă dintre Serena Williams și Maria Șarapova, rusoaica fiind etichetată și de Simona Halep drept „cea mai arogantă din circuit, nu bagă în seamă pe nimeni“. Printre celelalte „Bad girls“ se mai numără Eugenie Bouchard („Chiar nu vreau sa fiu prietenă cu nicio fată din circuit. Vin aici, îmi fac treaba și plec. N-am nevoie de distracții!“), vulcanicele Putintseva și Sabalenka, dar și mereu prea nervoasele Belinda Bencic și Sloane Stevens. Sigur că episoade explozive au mai avut de-a lungul anilor – și chiar la Melbourne – inclusiv Simona Halep și Sofia Kenin (prima rupându-și racheta, iar a doua dând cu ea de pământ, de câteva ori, în timpul finalei), dar izbucnirile lor sunt mai rare și, aș spune, explicabile. Pentru USA Today, americanul John Isner declara cu ceva timp în urmă, la Wimbledon: „Pe fete nici măcar nu le vezi să se antreneze împreună. Este ciudat.“ „Pentru femei este mai greu să treacă de la rivalitatea în teren la prietenie off-court“, spunea și Pam Shriver. „Prieteniile au devenit mai rare din cauza mizei mari a câștigurilor din turnee, cu șapte cifre, și a contractelor de publicitate de mai multe milioane de dolari.“

Într-adevăr, sumele sunt copleșitoare, mai ales pentru fete, și nu poți să nu dai în plâns, ca Muguruza, când Sofia Kenin primește la Melbourne un cec de peste patru milioane. Dar e la fel de adevărat și că fenomenul „Frenemy“, cum îi zic americanii (când prieteni, când dușmani – în traducere), este complicat și în creștere vizibilă. Noroc că pe primele trei locuri ale topului WTA de după Australian Open se află, în ordine, jucătoare calme: Barty… Halep și Pliskova! 

P.S. După derby-ul pierdut duminică de FCSB în fața clujenilor, campionatul reluat e ca și terminat, iar declarația lui Gigi Becali a fost cea mai concludentă: „…L-am sunat pe Coman și l-am întrebat dacă el crede că aici e circ“.