Mircea Cărtărescu este câștigătorul din acest an al prestigiosului Premiu literar european The International Dublin Literary Award cu romanul Solenoid, a cărui ediție în limba engleză a apărut în traducerea lui Sean Cotter, la Deep Vellum Publishing, în toamna lui 2022, și care a fost considerată una dintre cele mai bune cărți ale anului, bucurându-se de cronici elogioase în numeroase publicații importante precum „The New York Times“, „The New Yorker“, „Publishers Weekly“, „The Financial Times“. În aprile 2023, romanul lui Mircea Cărtărescu a câștigat Los Angeles Times Book Prize for Fiction. Mircea Cărtărescu este primul autor român distins cu acest premiu, iar romanul Solenoid a fost singura traducere finalistă din acest an. De asemenea, Solenoid este al 12-lea roman tradus care câștigă, de-a lungul timpului, Premiul International Dublin Literary Award. Această distincție este sponsorizată de Consiliul Local Dublin și are o valoare de 100.000 de euro.
„Extrem de ingenios, filozofic și politic deopotrivă, cu pasaje de o mare frumusețe“ – aceasta a fost motivația juriului pentru cel mai recent laureat al prestigiosului premiu irlandez. „Câștigarea Dublin Literary Award este una dintre cele mai importante realizări din întreaga mea carieră literară și o mare onoare pentru mine. Arată o creștere a imaginii mele ca scriitor în lumea anglofonă, după publicarea romanului Solenoid, romanul meu revoluționar. Sunt recunoscător juriului care a ales cartea mea dintre atâtea altele minunate“, a spus, imediat după anunțarea premiului, Mircea Cărtărescu. Scriitorul român a mai declarat, la ceremonia oficială de decernare a premiului: „Cărțile sunt doar produsul final al unui proces de autocunoaștere și de autoînțelegere. Am scris literatură pentru a putea trăi în ea, pentru a mă bucura de dimensiunea ei, de chimia cuvintelor, de elasticitatea frazelor, de suferința purificatoare a dilemelor sale morale și de contemplarea ființelor umane până în adâncul morții lor. Am urmărit această coborâre studiind singurul specimen uman pe care îl pot privi din interiorul meu.
Sunt, în cele din urmă, un cărtărescolog, singurul din lume. Mi-am petrecut viața cu studiul anatomiei, fiziologiei, etologiei, eticii, esteticii și metafizicii unei singure ființe umane. Am făcut acest lucru, însă, în speranța că micul univers din interiorul craniului meu ar putea reflecta, ca într-o picătură de vedere, întreaga umanitate, cu tragediile și suferințele sale, cu triumfurile și dezastrele sale, cu nebunia și înțelepciunea sa, cu eroii și nefericirile sale.“
Între cei care au câștigat acest premiu în anii precedenți se numără Orhan Pamuk, Michel Houellebecq, Herta Müller, Javier Marías, Colm Tóibín și Jim Crace. Publicat în 2015 la Humanitas și apărut în numeroase ediții, Solenoid a fost tradus până acum în spaniolă, catalană, suedeză, franceză, germană, slovacă, bulgară, croată, italiană, daneză, neerlandeză, engleză, norvegiană și maghiară. (Cronicar)