Andrei Cornea este marele câștigător al Galei „Scriitorii Anului“ de anul acesta. Desemnarea sa a fost făcută în cadrul evenimentului derulat în 3 noiembrie la Pallas Mall din Iași.
Casa de Cultură „Mihai Ursachi“ a Municipiului Iaşi şi Uniunea Scriitorilor din România au organizat ediţia a VIII-a a „Galei Scriitorii Anului“. Proiectul cultural a fost finanțat de Primăria Municipiului Iași și de Ministerul Culturii. Evenimentul s-a desfășurat vineri, 3 noiembrie 2023, ora 18:00, în Sala „Mozart“ de la Congres Hall, Palas Mall, prilej cu care au fost acordate Premiile pentru „Scriitorul lunii“, perioada noiembrie 2022 – octombrie 2023, precum şi Premiul „Scriitorul Anului“. Juriul care a selecţionat şi desemnat prin vot deschis câstigătorii din acest an pentru „Scriitorul lunii“ şi „Scriitorul Anului“ a fost alcătuit din Nicolae Manolescu – preşedinte şi membrii: Ioan Holban, Mircea Mihăieş, Angelo Mitchievici, Irina Petraş, Vasile Spiridon şi Răzvan Voncu. Criteriile pentru a desemna „Scriitorul lunii“ au fost următoarele: să fi publicat o carte de valoare (nouă, antologie, reeditare, opere complete etc.); să fi împlinit o vârstă semnificativă; să fi creat un eveniment cultural; să fi condus o instituţie de cultură cu o activitate remarcabilă; să se fi bucurat de recunoaştere internaţională. Manifestarea literară s-a încheiat cu un microrecital muzical oferit de solista Eneli. În aceeași zi, 3 noiembrie, în parteneriat cu Societatea de Medici şi Naturalişti Iaşi, a avut loc la Muzeul de Istoria Ştiinţelor Naturii din Bulevardul Independenţei lansarea romanului Marea carte a uitării semnată de Gabriel Chifu. Despre carte și autor au vorbit: Nicolae Manolescu, Horia Gârbea, Ovidiu Pecican, Angelo Mitchievici, Vasile Spiridon, Cristian Pătrăşconiu, iar amfitrion a fost Eugen Târcoveanu. În deschiderea ceremoniei Galei Scriitorii Anului, Primarul Municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a acordat criticului literar Nicolae Manolescu titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Iaşi. Ceremonia „Galei Scriitorii Anului“a fost transmisă în direct pe TVR Cultural şi TVR Iaşi și a fost prezentată de Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, Gabriel Chifu şi Adi Cristi. Nicolae Manolescu a susținut, la mijlocul zilei de 3 noiembrie, și o conferință publică, Despre recunoștință, în mediul universitar ieșean.
Palmares – ediția a 8-a
Scriitorul Markó Béla a fost desemnat laureatul lunii noiembrie a anului trecut – prima dintre cele 12 luni care se iau în calcul pentru o ediție a „Galei Scriitorii Anului“. Markó Béla a primit acest premiu și, odată cu el, nominalizarea pentru Marele Premiu pentru volumul O propoziție despre libertatea (Editura Curtea Veche). Scriitorul lunii decembrie 2022 a fost desemnat Ovidiu Pecican – pentru volumul Stigmat etnic, patrii imaginare (Editura Humanitas). În prima lună a acestui an, laureat a fost ales Mircea Bârsilă – pentru cartea „Vise, reverii, vedenii“ (Editura Școala Ardeleană). O lună mai târziu, în februarie, Rareș Moldovan a fost ales scriitorul lunii – pentru noua traducere a romanului Ulise de James Joyce (Editura Polirom). Scriitorul lunii martie a fost desemnat Andrei Cornea – pentru proiectul de traducere integrală a operei lui Platon (Editura Humanitas; cu trei volume deja apărute). În aprilie, Adriana Babeți a fost laureata lunii – pentru coordonrea Dicționarului literaturii central-europene din secolul XX (Editura Polirom). În mai, Vasile Dan a câștigat prestigiosul titlu de scriitor al lunii – pentru împlinirea vârstei de 75 de ani și pentru apariția volumului bilingv Vizmag / Miezul de apă (Editura Brumar). În iunie, Ion Mureșan a fost laureatul lunii pentru volumul Introducere în poezie (Editura Charmides). Scriitoarea lunii iulie a fost aleasă Florina Zaharia – pentru crearea și organizarea Festivalului Internațional de Literatură Poezia – Port la Dunăre. În august, Cassian Maria Spiridon a câștigat titlul de scriitor al lunii – pentru spiritul creator dovedit în îndelungata carieră de poet, eseist, publicist și editor, precum și pentru consecvența implicării în viața culturală a Iașiului și a țării, materializată și în conducerea uneia dintre publicațiile-etalon ale culturii române, „Convorbiri literare“. În septembrie, laureată a fost Andreea Iulia Scridon – pentru premiul I obținut la ediția 2023 a Festivalului „Literatura tinerilor“ de la Neptun. În ultima lună luată în calcul pentru Marele Premiu al ediției a 8-a a Galei Scriitorii Anului, octombrie 2023, Adrian Papahagi a fost desemnat scriitorul lunii – pentru proiectul Shakespeare interpretat de Adrian Papahagi, operă de exegeză de primă mărime în cultura română și universală.
Marele câștigător al celei mai recente ediții a „Galei Scriitorii Anului“ a fost desemnat Andrei Cornea. „Sunt mut de admirație, de recunoștință. Îi mulțumesc luni Nicolae Manolescu pentru cuvintele atât de frumoase pe care le-a rostit despre mine“, a spus, vizibil emoționat, Andrei Cornea, cu trimitere la momentul de laudatio făcut de președintele USR. Andrei Cornea a adăugat în seara Galei: „O vorbă frumoasă a lui Pascal spune undeva că oamenii și-i închipuie pe Platon și pe Aristotel ca pe niște inși îmbrăcați în negru, cu bărbi lungi, foarte solemni, foarte pedanți și cu care, practic, nu se poate sta de vorbă. De fapt, zice Pascal, ei sunt niște oameni ca toți oamenii – care râd, glumesc, fac bancuri, își fac șotii unii altora. Ei, cu atât mai mult mă gândesc eu că ei, dacă ar fi fost mai aproape de zilele noastre și dacă ar fi fost premiați sau nominalizați, ar fi fost emoționați. Cu atât mai mult nu pot să fiu decât emoționat, eu – care sunt intrepretul lor modest și care încerc să vă fac și pe dumneavoastră părtași ai acestei minunate filosofii, ai acestei minunate înțelepciuni.“
Palmares – edițiile 1-7
La ediția primă a Galei Scriitorii Anului – 2016 – câștigătorii titlurilor de scriitor al lunii au fost (în ordinea noiembrie 2015 – octombrie 2016): Mircea Cărtărescu, Ana Blandiana, Gheorghe Grigurcu, Gabriel Dimisianu, Radu Cosașu, Matei Vișniec, Livius Ciocârlie, George Bălăiță, Ioan Es.Pop, Ovidiu Genaru, Andrei Oișteanu, Mircea Mihăieș. Scriitorul anului 2016: Mircea Mihăieș. La a doua ediție, scriitorii lunilor noiembrie 2016-octombrie 2017 au fost: Varujan Vosganian, Alexandru Cistelecan, Gellu Dorian, Mihaela Miroiu, Gabriel Chifu, Andrei Cornea, Bogdan-Alexandru Stănescu, Eugen Suciu, Andrei Pleșu, Niculae Gheran, Adrian G.Romila, Mihai Șora. Scriitorul anului 2017: Gabriel Chifu. La cea de-a treia ediție, scriitorii lunilor noiembrie 2017-octombrie 2018 au fost: Alex Ștefănescu, Mihai Zamfir, Irina Petraș, Lucian Vasiliu, Liviu Ioan Stoiciu, Dan Stanca, Vasile Dan, Nicolae Prelipceanu, Ioan T. Morar, Horia Gârbea, Sorin Lavric, Horia-Roman Patapievici. Scriitorul anului 2018: Horia-Roman Patapievici. În 2019, laureații celor 12 luni au fost, în ordine: Adrian Popescu, Gabriela Adameșteanu, Andreea Răsuceanu, Florina Ilis, Cornel Ungureanu, Mircea Anghelescu, Ana Blandiana, Traian Ștef, Constantin Abăluță. Andrei Novac, Daniel Cristea-Enache și Markó Béla. Scriitorul anului 2019: Gabriela Adameșteanu. În 2020, scriitorii lunii au fost, în ordine: Livius Ciocârlie, Nora Iuga, Ileana Mălăncioiu, Liviu Ioan Stoiciu, Linda Maria Baros, Cristian Pătrășconiu, Alexandru Călinescu, Vasile Igna, Ioan T.Morar, Sorin Lavric, Viorel Padina și Mihai Zamfir. Scriitorul anului 2020: Mihai Zamfir. La ediția a 6-a, laureții lunilor au fost: Mihaela Mancaș, George Volceanov, Mihok Tamas, Andreea Răsuceanu, Mircea Anghelescu, Nichita Danilov, Vida Gabor, Călin Vlasie, Cristina Chevereșan, Marta Petreu, Daniel Cristea-Enache și Cornel Nistea. Scriitorul anului 2021, premiu ex aequo: Marta Petreu și Daniel Cristea-Enache. În 2022, cei 12 scriitori ai lunii au fost: Vasile Dan, Horia Gârbea, Andrei Oișteanu, Ana Blandiana. Mihai Dinu, Nichita Danilov, Andrea H.Hedeș, Mihaela Mancaș, Nicolae Prelipceanu, Cosmin Andrei Tudor, Alexander Baumgarten. Scriitorul anului 2022 – ediția a șaptea a acestei Gale – a fost desemnată Ana Blandiana. (Reporter)