Eveniment 2023: Turnirul de Poezie de la Alanya. Ediția a XII-a

Între 14 și 21 octombrie, s-a derulat la Alanya, în Turcia, cea mai recentă ediție a Turnirului de Poezie. Marii câștigători ai acestei ediții sunt: Adrian Alui Gheorghe și Ioan Radu Văcărescu – deținătorii ex-aequo, ai Cununii cu Lauri –, Emilian Iachimovski – Premiul Special – și echipă mixtă, compusă din Filiala Sibiu și din Filiala Brașov a Uniunii Scriitorilor din România.

Evenimentul este un proiect al Uniunii Scriitorilor –, unul dintre cele mai consistente – și a fost realizat, la această ediție, cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii și al Institutului Cultural Român din Istanbul. Ca de obicei, la această competiție poetică au fost prezente două echipe, care s-au confruntat de-a lungul a trei runde. La ediția de anul acesta a Turnirului, s-au confruntat 12 poeți (câte 6 din fiecare echipă) de la Filiala de Poezie – București și respectiv de la o echipă mixtă, compusă din Filiala Sibiu și din Filiala Brașov a Uniunii Scriitorilor din România, cu toții desemnați de Comitetul de Conducere al celor trei filiale.

Componența echipei Filialei de Poezie – București a fost următoarea: Flavia Adam, Liviu Capșa, Ion Cocora, Cosmin Andrei Tudor, Miruna Drăghici și Emilian Iachimovski. Pentru „selecționata“ mixtă – a celor două filiale: Brașov și Sibiu – a USR au intrat în competiție Ioan Radu Văcărescu, Adrian Alui Gheorghe, Savu Popa, Adrian Lesenciuc, Cristian Muntean și Laurențiu-Ciprian Tudor. Juriul celei mai recente ediții a Turnirului de la Alanya a avut următoarea alcătuire: Gabriel Chifu, Angelo Mitchievici, Dan Cristea (președinte), Cristian Pătrășconiu, Nicolae Prelipceanu și Vasile Spiridon.

Premianții Turnirului

În conformitate cu regulamentul concursului, după primul tur, au rămas în competiție următorii poeți: Adrian Alui Gheorghe, Liviu Capșa, Ioan Radu Văcărescu, Adrian Lesenciuc, Emilian Iachimovski și Ion Cocora. În finala Turnirului s-au calificat: Adrian Alui Gheorghe, Ioan Radu Văcărescu, Emilian Iachimovski și Ion Cocora. Filiala selecționatei mixte, compusă din Filiala Sibiu și Filiala Brașov a Uniunii Scriitorilor din România, a fost desemnată echipa câștigătoare a Turnirului. Individual, premiile au revenit următorilor participanți: Marele Premiu al Turnirului de Poezie „Cununa de lauri de la Nessebar“, ex-aequo, a revenit poeților Adrian Alui Gheorghe și Ioan Radu Văcărescu, iar Premiul Special a fost adjudecat de Emilian Iachimovski.

„Sunt fericit că am participat la cea de-a XII-a ediție a Turnirului de Poezie, organizat de Uniunea Scriitorilor ireproșabil, la Alanya, în Turcia. După o săptămână de vis, încărcată de emoție, sunt fericit că am fost alături de colegi și prieteni, poeți de mare calitate, atât de diferiți, dar atât de apropiați sufletește. Am fost fericit însingurați într-o capsulă a timpului. Un timp al poeziei. Lângă catedralele Munților Taurus, pe plaja de lumină a Mării Sudice. Sunt fericit că m-am prezentat în fața unui juriu, format din critici și poeți, de o atenție și o receptivitate rar întâlnite. Le mulțumesc, le voi fi veșnic recunoscător“, a declarat, la finalul concursului, Ioan Radu Văcărescu, unul dintre laureații Turnirului. Adrian Alui Gheorghe, al doilea laureat al competiției, a spus, la rândul său: „Un turnir de poezie este o luptă simbolică, în care câștigă toți cei care participă, atât poeții cât și cei care citesc, care așteaptă, oriunde în lume, poezia. Ideea lui Gabriel Chifu, cu doisprezece ani în urmă, de a provoca poezia română să se manifeste în orizonturi poetice tot mai insolite în felul lor, este una salutară, care a făcut deja istorie. La Alanya, după ce ne-am «confruntat» pe teritoriul proiectelor și după ce am dialogat cu poeții turci, recitalul-concurs de poezie a fost ca o exorcizare a răului din istoria lumii de zi. Laurii pe care i-am câștigat îi împart, firește, cu toți poeții care au participat la turnir, în acest an, cu toți cei care cred că poezia română de azi are prezent și, mai ales, viitor.“ Adrian Lesenciuc, cel care a fost căpitanul echipei câștigătoare, a declarat: „Merită evidențiate inițiativa, organizarea și participarea, pentru că am ascultat poezie de foarte buna calitate la Turnirul de la Alanya. Mă bucur, totodată, pentru prezența activă a Brașovului în viața literară românească în ultima perioadă și pentru poezia de calitate de la Alanya pe care a propus-o echipa filialelor Brașov și Sibiu, îi felicit pe laureați și îi mulțumesc lui Ion Radu Văcărescu pentru faptul de a mă fi desemnat căpitan al echipei câștigătoare.“ Marea surpriză a Turnirului, Emilian Iachimovski, câștigătorul Premiului Special, a mărturisit, la rândul său, cu aceeași ocazie: „Am luptat sub blazonul Casei Mele până la ultima picătură de literă și până la ultima virgulă înroșită. M-am aflat sub platoșa poeziei până la capăt și am revenit în cetate sub scut, nu pe scut. Îi plâng și acum pe cavalerii căzuți în luptă. Lacrimile mele se adună pe vârful suliței, să le revărs în turnirurile viitoare. Îmi curăț platoșa, îmi ascut verbul și-mi ung trupul bătrân cu mirodenia metaforei. De acum, pot s-aștept.“

Nu putem încheia fără a menționa că, la debutul Turnirului de Poezie, în data de 15 octombrie, a avut loc, o întâlnire între poeții și criticii literari români (prezenți la Turnir) și poeți turci din Istanbul și Antalya. Discuțiile, foarte interesante, s-au referit la teme precum condiția poetului și a poeziei, precum și la configurația pieței de receptare. Din partea delegației turce au fost prezenți poetul și universitarul Ersin Engin, Musa Firat, Turgay Degimenci și Harun Yigit. Cele două delegații au discutat despre posibilitatea organizării unor vizite reciproce de scriitori, ca și despre realizarea unor traduceri de poezie română și, respectiv, turcă. La finalul întâlnirii, scriitorii români și turci au făcut un schimb de publicații și cărți.

Istoricul Turnirului de Poezie

  • 2011 (prima ediție):Turnirul de Poezie s-a desfășurat la poalele Muntelui Olimp, la Leptokaria. În competiție: Filiala București-Poezie și Filiala Craiova a Uniunii Scriitorilor. Marele Premiu „Cununa de lauri de la Muntele Olimp“: Gabriel Chifu; echipa câștigătoare: Filiala Craiova.
  • 2012: Turcia (Kusadasi). În competiție: Filiala din Craiova, Filiala din Arad și, în mod excepțional, Filiala din Iași. Marele Premiu „Cununa de lauri de la Efes“: Adrian Popescu. Echipa câștigătoare: Filiala din Arad. Lucian Vasiliu a primit Premiul Publicului.
  • 2013: Ungaria, la Gyula. Au participat: echipele Filialelor din Arad și Cluj. Marele Premiu „Cununa de lauri de la Gyula“ a fost câștigat de Ioan Moldovan, iar echipa din Arad a fost din nou aleasă câștigătoarea Turnirului. Premiul Publicului – Romulus Bucur; Premiul de Onoare – Aurel Rău.
  • 2014: Barcelona. Au concurat echipele Filialelor USR din Arad și Timișoara. Marele Premiu „Cununa de lauri de la Barcelona“, ex-aequo: Vasile Dan și Aurel Pantea. Echipa din Arad a câștigat competiția, iar poetul Gheorghe Mocuța a fost răsplătit cu Premiul Publicului.
  • 2015: Balcic, Bulgaria. În competiție: USR din Arad și USR Chișinău. Arcadie Suceveanu – Marele Premiu „Cununa de lauri de la Balcic“, iar echipa Filialei Chișinău a fost declarată câștigătoare; tot atunci, Andrei Mocuța a luat Premiul Publicului.
  •  2016: Mangalia și Neptun. A fost o participare, neobișnuită până atunci, a nu mai puțin de 4 echipe: prima echipă, câștigătoarea ediției anterioare – Chișinău; a doua echipă – compusă din poeți de la Filialele din Pitești și Sibiu; a treia – cu poeți din Filialele Alba-Hunedoara, Brașov și Târgu Mureș; a patra – alcătuită din poeți care aparțin Filialelor din Bacău, Dobrogea și Sud-Est. Marele Premiu „Cununa de lauri de la Tomis“, ex-aequo: Mircea Bârsilă și Leo Butnaru. Echipa Pitești-Sibiu a fost declarată câștigătoare a acelei ediții, iar poetul Ion Radu Văcărescu a luat Premiul Publicului.
  • 2017: Colibița (Bistrița). În competiție: echipei Pitești-Sibiu și a doua formată din reprezentanți ai filialelor Bacău, Dobrogea și Sud-Est. Marele Premiu „Cununa de lauri de la Colibița“: Ovidiu Genaru. De asemenea, juriul a decis să declare ambele echipe câștigătoare, la egalitate de puncte, urmând ca în ediția viitoare să rămână în concurs o echipă formată din șase poeți, reprezentanți ai celor două echipe. La această ediție, Cristian Pavel a primit Premiul Publicului.
  •  2018: Alexandroupolis, Grecia. În competiție: echipa compusă din reprezentanții Filialelor Bacău, Dobrogea, Pitești, Sibiu, Sud-Est și echipa de la Filiala București-Poezie. Aceasta din urmă a fost, de altfel, declarată câștigătoarea Turnirului de Poezie. Marele Premiu „Cununa de lauri din Tracia“, ex-aequo: Bogdan Ghiu și Liviu Ioan Stoiciu. Horia Gârbea a fost, tot atunci, răsplătit cu Premiul Publicului.
  • 2019: Alicante, Spania. În competiție: Filiala din București-Poezie și Filiala din Cluj. Marele Premiu „Cununa de lauri de la Alicante“: Ioan Es. Pop. Filiala din București-Poezie a câștigat competiția pe echipe, iar Sandra Cibicenco a luat Premiul Publicului.
  •  În 2020: pandemia a blocat organizarea ediției aniversare.
  • 2021: Nessebar, Bulgaria. În competiție: Filiala de Poezie-București și Filiala Timișoara a Uniunii Scriitorilor din România. Marele Premiu, ex-aequo: Nicolae Prelipceanu și Eugen Suciu, iar Premiul Special a fost adjudecat de poeta Andra Mateucă. La echipe: câștigătoare a fost Filiala de Poezie-București.
  • În 2022: Muntele Athos, Grecia. În competiție au fost Filiala de Poezie-București și Filiala Iași a USR. Marele Premiu: ex-aequo, Horia Gârbea și Daniel Bănulescu. Premiul special al juriului: ex-aequo, Adi Cristi și Cosmin Andrei Tudor. Echipa câștigătoare: Filiala București-Poezie a Uniunii Scriitorilor din România.
  • l2023: Alanya, Turcia. Marele Premiu al Turnirului de Poezie „Cununa de lauri de la Nessebar“, ex-aequo, a revenit poeților Adrian Alui Gheorghe și Ioan Radu Văcărescu, iar Premiul Special a fost adjudecat de Emilian Iachimovski. Echipa câștigătoare: selecționata mixtă, compusă din Filiala Sibiu și din Filiala Brașov a Uniunii Scriitorilor din România