Evenimente literare ale USR

Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman“ Constanța a organizat, în perioada 6-7 octombrie 2023, Festivalul Național de Poezie ART. POETICA@OVIDIUS, ediția a II-a. La Festival au participat poeți din întreaga țară, precum și poeți ai Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România – cu toții au citit poezii în cadrul a două întâlniri cu publicul constănțean. Pentru ediția din 2023 tema festivalului a fost „marea“; poeții invitați au prezentat un poem inedit cu acest subiect. Poemele care au ca temă „marea“ vor compune materia poetică pentru o nouă antologie, intitulată Poezia mării. La prima întâlnire publică, desfășurată în generosul amfiteatru 1 de la Facultatea de Medicină a Universității Ovidius din Constanța, au susținut un recital extraordinar de poezie 10 poeți din întreaga țară: Gabriel Chifu, Horia Gârbea, Mihai Firică, Adrian Popescu, Nicolae Prelipceanu, Flavia Adam, Adrian Alui Gheorghe, Mircea Bârsilă, Hanna Bota și Varujan Vosganian. Cu același prilej a avut loc și o Masă Rotundă cu tema „Actualitatea poeziei și poezia actualității“, cu scriitorul și publicistul Cristian Pătrășconiu ca moderator și cu participarea prof. univ. Vasile Spiridon, conf. univ. Răzvan Voncu și prof. univ. Angelo Mitchievici. În cea de-a doua zi a Festivalului, sâmbătă, 7 octombrie 2023, cu evenimentele culturale derulate în Aula Bibliotecii Județene, a avut loc lansarea antologiei Poezia vinului (Editura Celebris, 2023), care cuprinde poeziile primei ediții și, de asemenea, un recital de poezie susținut de poeți din Filiala Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România. „De ce i-am mai citi pe poeți? Poezia este făcută pentru a fi citită sau recitată, ascultată, precum muzica? Cum modelează poezia existențele noastre? Este poezia un semn de slăbiciune, de desprindere de realitate, de incapacitate de a trăi în prezent? Ce ne spune poezia despre acel eu visător pe care îl evacuăm treptat din viețile noastre ca inutil, nepotrivit cu vremurile? Ce fel de cunoaștere mobilizează poezia și de ce această cunoaștere s-a depreciat în timp? Ce spune poezia altfel? De ce avem, dacă avem, nevoie de poeți? Masa Rotundă intitulată Actualitatea poeziei și poezia actualității va încerca să răspundă în mod direct la o parte dintre aceste întrebări așa cum recitalul de poezie va răspunde indirect la ele“, a declarat în preambulul festivalului, Angelo Mitchievici, managerul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman“ Constanța. Pentru această ediție a doua a Festivalului Național de Poezie ART.POETICA@OVIDIUS, partenerii Bibliotecii Județene Constanța în organizarea manifestării au fost Consiliul Județean Constanta, Primăria Municipiului Constanța, Universitatea Ovidius din Constanța, Uniunea Scriitorilor din România, Inspectoratul Școlar Județean Constanța, mezzosoprana Gabriela Dobre și Diana Slav, ghid de turism și fondator proiect Constanța la pas/ Constanța Walking Tour. (Reporter)

 

În zilele de 4 și 5 octombrie, la Alba Iulia, a avut loc ediția a 16-a Colocviilor romanului românesc, eveniment cultural reprezentativ organizat, în parteneriat, de Consiliul Județean Alba, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga“ Alba, Uniunea Scriitorilor din România și finanțat de Ministerul Culturii. Tema din acest an a fost Arta romanului. Evenimentul a avut loc în Sala Senatului Universității „1 Decembrie 1918“ din Alba Iulia și a fost moderat de Nicolae Manolescu, președinte al Uniunii Scriitorilor din România. Câteva dintre intervenții la acest colocviu au fost susținute de scriitorii Andrea Hedeș, Adrian Lesenciuc, Hanna Bota, Gabriel Chifu, Horia Gârbea, Gheorghe Glodeanu, Mircea Mihăieș, Olimpiu Nușfelean, Nicolae Oprea, Cristian Pătrășconiu, Ovidiu Pecican, Marta Petreu, Adrian Popescu, Vasile Popovici, Vasile Spiridon, Răzvan Voncu și Mihai Zamfir. Comunicările au acoperit unghiuri tematice dintre cele mai diverse, iar dezbaterile care au urmat în marginea acestor comunicări au completat cum nu se poate mai fericit tema colocviului de la Alba Iulia. Publicăm câteva din intervențiile de la acest colocviu (pag. 5, 9 și 15-29). (Reporter)

 

Premiile Scriitorul lunii / Scriitorul anului

Juriul celei de-a opta ediții a Premiilor Scriitorul lunii/ Scriitorul anului, alcătuit din Nicolae Manolescu – președinte, Ioan Holban, Mircea Mihăieș, Angelo Mitchievici, Irina Petraș, Vasile Spiridon, Răzvan Voncu – membri, a ales, prin vot: – Scriitorul lunii august 2023:

Cassian Maria Spiridon, pentru spiritul creator dovedit în îndelungata carieră de poet, eseist, publicist și editor, precum și pentru implicarea în viața culturală a Iașului și a țării, ca președinte al Filialei Iași a USR și director al uneia din publica – țiile – etalon ale culturii ro mâ – ne, Convorbiri literare; – Scriitorul lunii septembrie 2023:

Andreea Iulia Scridon, pentru premiul obținut la ediția 2023 a Festivalului „Literatura tinerilor” de la Neptun; – Scriitorul lunii octombrie 2023:

Adrian Papahagi, pentru proiectul Shakespeare interpretat de Adrian Papahagi, operă de exegeză de primă mărime în cultura română și universală. Premiile Scriitorul lunii/ Scriitorul anului sunt un proiect al Uniunii Scriitorilor din Ro – mânia, sub egida Primăriei Municipiului Iași (primar: Mihai Chirica) și în organizarea Casei de Cultură „Mihai Ursachi” (director: Adi Cristi).