Scoala este una dintre cele mai importante parti ale vietii noastre. Este locul unde invatam, ne dezvoltam, ne distram si ne formam. Scoala ne ofera oportunitati si conditii bune pentru a ne dezvolta cunostintele si abilitatile. La scoala, invatam despre lumea care ne inconjoara si invatam cum sa ne comportam in societate. Invatam, de asemenea, despre istorie si geografie, matematica si stiinte. Acestea sunt cunostintele de baza pe care le putem folosi in viata noastra de zi cu zi. La scoala, invatam sa lucram in echipa si sa lucram cu alti oameni. Invatam sa ne punem intrebari si sa gasim raspunsuri. Invatam sa ne auto-disciplinam si sa respectam regulile. Invatam sa ne ascultam […]
Textul de mai sus nu îmi aparține. Cu lipsa diacriticelor cu tot. Nu am folosit ghilimelele, fiindcă nu cred că am plagiat. Autorul textului nu este un om. Autoarea, de fapt, este I.A./AI. Adică, inteligența artificială. Curiozitatea m-a îndemnat să aflu ce „gândește“ IA despre școală, despre învățământ, azi. Unul dintre răspunsuri este cel citat la începutul articolului. Site-ul accesat pentru generarea (acesta este termenul folosit) textului se numește textie.ro. Este unul dintre multele site-uri și aplicații concepute special pentru generarea de conținut/de text. Tipul textelor poate fi ales în funcție de dorința/nevoia lipsitului de creativitate și de idei, care – în atare situație – ar fi obligat să apeleze la un astfel de ajutor. Nevoiașul poate alege una dintre variantele: eseu, instrucțiuni, descrierea unui produs, text de specialitate, scrisoare. Eu am ales varianta eseu, iar cuvântul-cheie folosit a fost școala. În câteva secunde a apărut, din… inteligența artificială, primul paragraf al acestui articol. Observăm repede și ușor câteva particularități: lipsa diacriticelor, topica simplă, cuvintele cu sens denotativ, folosirea improprie a unor cuvinte, lipsa creativității, a originalității textului. Așadar, lipsitul de creativitate, de idei primește, cu generozitate, un text cel puțin la fel de artificial precum autorul/autoarea, un text mai artificial (deși adjectivul nu suportă comparația) decât ar fi putut scrie el însuși, cu toate lipsurile conștientizate.
Textul gândit, conceput, generat, scris de IA ar fi fost de dimensiuni mai ample dacă aș fi plătit. Nu am fost dispusă să achit suma solicitată și am căutat alt ajutor. Așa am aflat de Magic Write. Autoprezentarea acestuia este următoarea: Magic Write este un asistent de redactare disponibil în Canva Docs, care vă poate ajuta să scrieți conținuturi de blog, liste, subtitrări, idei de conținut, brainstorm și multe altele. Pur și simplu introduceți cuvinte cheie sau o descriere a ceea ce doriți să genereze AI, iar Magic Write va crea o schiță de text în câteva secunde. Cele cinci cuvinte-cheie pe care le-am scris au fost: școala, educația, învățământul, societatea, azi. Textul generat instant este acesta: În societatea de azi, școala și educația sunt elemente esențiale ale sistemului de învățământ. Învățământul este considerat ca fiind o modalitate prin care putem dezvolta cunoștințe, abilități și competențe necesare pentru a avea succes în viață. Însă, sistemul de învățământ poate avea și neajunsuri, iar uneori poate fi necesară o reformă pentru a le remedia.
Până și inteligența artificială vorbește, scrie despre reformă. Ce reformă? O reformă care ar trebui să prevadă sancțiuni pentru elevii și pentru alții care își rezolvă temele folosindu-se de IA. Odată făcut acest test, am înțeles de ce am auzit până acum atâtea și atâtea compuneri și minieseuri plate, fade și cu numeroase greșeli de exprimare. Am primit confirmarea că, deja, foarte mulți elevi folosesc aplicații AI pentru a-și scrie temele.*
Am aflat și că există aplicații care detectează dacă un text este scris de un om sau de inteligența artificială (detector de conținut AI). Am făcut următoarele verificări. Întâi, am solicitat verificarea unui scurt text pe care îl aveam la îndemână, care era în format electronic și care conținea cuvinte nu tocmai comune pentru inteligența artificială: ,,Cele trei tipologii de exil identificate de Constantin Amăriuței sunt: mioriticul, haiducescul și păcalnicul. Mioriticul și haiducescul pot fi identificate în creațiile populare, în care personajele aleg cu seninătate moartea sau apucă calea codrilor pentru a protesta împotriva nedreptății. În schimb, păcalnicul este o formă de exil mult mai complexă și practicată cu deosebire în vremea regimului comunist. Acesta presupune faptul că românul se trezește, asemenea lui Păcală, într-o lume absurdă, ale cărei reguli nu le înțelege și protestează prin acte de sabotaj. La fel cum Păcală îi înșală pe draci sau pe săteni, și românul se opune comunismului prin eschivarea de la normă, prin lene sau prin faptul că nu abdică de la libertatea de gândire nici măcar atunci când se află în închisoare.“ (Elena Ion). Rezultatul detectorului de conținut AI a fost: text 100% generat de om.
Ulterior, am cerut verificarea textului scris de textie.ro (acela care deschide articolul). Rezultatul: text 100% generat de AI. Dar aceasta nu a fost ultima verificare. Am modificat textul scris de IA, adăugând doar câteva cuvinte și reformulându-l, deloc substanțial, în două, trei locuri. Noul text a fost acesta: Scoala este una dintre cele mai importante componente ale vietii noastre. Este locul unde invatam, ne dezvoltam si ne formam intelectual, spiritual, emotional. Scoala ne ofera oportunitati si conditiile necesare pentru a ne dezvolta cunostintele si abilitatile. La scoala, invatam despre lumea care ne inconjoara, învatam cum sa ne comportam in societate, cum sa fim oameni cu adevarat. Invatam, de asemenea, cunostinte de cultura generala: stiinte umaniste, istorie, geografie, matematica, stiinte exacte. Acestea sunt cunostintele de baza pe care le putem folosi in viata noastra de zi cu zi. La scoala, invatam sa lucram in echipa si sa lucram cu alti oameni. Invatam sa ne punem intrebari si sa gasim raspunsuri. Invatam sa ne autodisciplinam si sa respectam regulile. Invatam tot ce nu putem invata decat la scoala. (Am evidențiat modificările prin subliniere.) Rezultatul verificării: Text 100% generat de om. Rețin și alte două rezultate/concluzii – inteligența artificială poate fi păcălită foarte ușor, precum și oamenii pot fi păcăliți foarte ușor de aceia care, cu puțină inteligență nativă și cu minime cunoștințe, copiază texte generate de IA și le modifică în parte. Textele parțial modificate trec, de asemenea, și de verificările programelor antiplagiat. Am verificat cu un program antiplagiat textul generat de IA și modificat parțial de mine. Programul a răspuns: Nu au fost găsite similarități textuale. Nu a fost detectat plagiatul.
Un alt site – Text Generation API – răspunde solicitării mele de a furniza (întrucât nu creează!) un text despre revista România literară. Iată textul, redat în maximum zece secunde: România literară este o revistă literară săptămânală care acoperă literatura contemporană, evenimente culturale și perspective profesionale în lumea literaturii române. Revista conține, de asemenea, interviuri cu autori, recenzii de cărți și perspective critice asupra literaturii. România literară este o publicație de top în domeniul literaturii din România și se află în circulație din 1867. Având misiunea de a promova literatura și cultura română, România literară este o resursă vitală pentru oricine este interesat de arte și științe umaniste. De data aceasta,dacă avem în vedere validitatea informațiilor (cu excepția anului, care de fapt este 1855 și care corespunde apariției revistei lui Vasile Alecsandri cu același nume), m-am gândit că textul este copiat, ca atare, dintr-un text anume, scris de un om. Surpriza cea mai mare a fost să descopăr că IA nu a plagiat. Aș spune că IA are inteligența de a nu plagia. Cel mai probabil textul generat este o compilație, din texte – scrise de oameni! – existente în spațiul pe care îl numim internet. Dar cuvintele sunt așezate în așa fel, încât textul, căutat ca atare pe Google, nu există!
Despre același subiect textie.ro scrie că: Revista România literară este una dintre cele mai importante publicații literare românești. Aceasta a fost fondată în anul 1866 și este editată de către Institutul Cultural Român de la București. Revista se adresează în mod special scriitorilor și cititorilor, oferindu-le informații, informare și educație literară. Revista publică articole și comentarii de specialitate, cronici de carte, interviuri cu scriitori, cercetări și studii literare, recenzii și prezentări ale celor mai noi apariții editoriale, precum și informații despre evenimentele literare și culturale. În plus, revista oferă și […]. O altă surpriză este că, dacă IA este întrebată despre același subiect de mai multe ori, răspunsul este altul de fiecare dată. Tot textie.ro, tot despre revista România literară, la a doua interogare răspunde: Revista România literară este o publicație literară de top, lansată în anul 1866, care oferă conținut de înaltă calitate și informații interesante despre cultura, literatura și arta românească. Ea a devenit unul dintre cele mai importante și influente magazine literare din România, cu o gamă largă de articole și recenzii. Revista oferă de asemenea și un prețios suport pentru autori tineri, prin intermediul secțiunii „Forumul pentru tineri scriitori“. (sic!) Revista România literară este o publicație care merită citită în fiecare lună și care face parte din cultura și literatura română.
Inteligența artificială (generatoare de texte) este cel mai mare hoț sau, mai degrabă, cel mai mare negustor cinstit, potrivit proverbului. Fură, la grămadă, informații corecte și incorecte. Ea face negoț cu ideile noastre, ale tuturor, cu inteligența noastră. Ea primește tot, iar nouă ni se oferă în schimb doar amăgirea că suntem ajutați și că reușim. În realitate, devenim prizonierii ei și plătim în avans cu tocmai cultura pe care am putea-o avea.
P.S. În timp ce inteligența artificială este tot mai prezentă în societate și în școală, instituțiile de învățământ devin tot mai nesigure. Profesorii nu au posibilitatea de a se apăra nici de intruziunea I.A., nici de fraudele elevilor, nici de violența la care sunt expuși.
____________________
* La revenirea la școală, după vacanța de Sfintele Paști, i-am întrebat pe elevi dacă folosesc astfel de aplicații pentru rezolvarea temelor. Răspunsul a fost afirmativ. Cinci din douăzeci de elevi sunt deja dependenți de IA.