Spaniolul Pedro Gonzales (1537-1618), rămas în analale curților europene drept Petru Gonsalvus, nu v-ar fi putut spune cu exactitate dacă viața e dreaptă sau nedreaptă. Faptul că s-a născut cu o boală rară, hiperticoza, nu a fost de natură să-l facă nefericit. Boala i-a umplut fața de păr, ceea ce l-a determinat pe naturalistul italian Ulisse Aldrovandi să-l numească „omul pădurii“. În calitatea lui de curiozitate a naturii, Gonsalvus a fost primit, de la zece ani, la Curtea regelui Henric al II-lea, făcîndu-i-se loc printre curteni, între cocoșatul de serviciu și Omul de Fier.
Regele francez i-a oferit o educație excelentă, așa că Omul Pădurii s-a căsătorit cu o doamnă nobilă, lady Catherine, și a avut șapte copii, o parte din ei moștenind boala rară a tatălui. Povestea de dragoste dintre Petrus Gonsalvus și lady Catherine se pare că a inspirat filmul Frumoasa și Bestia. În Cabinetul Curiozităților, creat la Castelul Ambras de Ferdinand al II-lea al Austriei, mai multe portrete ale lui Gonsalvus (unele alături de copiii săi) sînt expuse lîngă celebrul, pentru noi, portret al lui Vlad Țepeș. Boală rară lîngă boală rară.
Dar nu despre Omul Pădurii voiam să vă vorbesc, ci despre fiica lui, Tognina Gonsalvus, născută la Curtea Franței. Din pricina acestei boli, deși luată sub aripa Marchizei de Soragna, Donna Isabella Pallavicina, Tognina nu a fost socotită la naștere ca o ființă umană și, prin urmare, nu a fost înregistrată. Nu a primit certificat de om. Deci, nu i se cunosc nici data nașterii, nici data morții.
Tognina a pozat pentru pictorița italiană Lavinia Fontana și, astfel, imaginea ei a cunoscut o frumoasă posteritate.
De fapt, despre Lavinia voiam să vă vorbesc, pentru că ea este una dintre femeile care au reușit să se impună într-o lume dominată de bărbați, lumea artelor plastice.
Născută în 1552 la Bologna, fiică unică a pictorului Prospero Fontana (asimilat curentului Contra-Reformei), își petrece copilăria în atelierul patern. Acolo îl va cunoște și pe Gian Paolo Zapi, pictor ucenic al tatălui său, cu care se va căsători la împlinirea vîrstei de 25 de ani. Au avut împreună unsprezece copii, dintre care doar trei au supraviețiuit.
Lavinia se dovedește foarte talentată și începe să lucreze mici comenzi private, icoane, scene biblice, mă rog, ce se cerea pe atunci. În paralel, devine cunoscută și ca portretistă, ajungînd pictorița la modă pentru doamnele din înalta societate italiană. Comenzile erau multe, clientele dovedindu-se foarte mulțumite. Lavinia Fontana reușește să dea strălucire și unor fețe mai șterse. Cosmetică și fotoshop avant-la-letrre.
Lasă în urma ei și cîteva selfie-uri, cum s-ar zice acum, în care ea apare foarte îngrijită, reprezentîndu-se cu mare atenție la detalii. În 1594, o are ca model pe păroasa Tognina, pe care a făcut-o celebră, lucrarea putînd fi admirată în Muzeul de Artă din Blois, Franța.
În 1600, i se comandă o lucrare mai mare, Viziunea Sfîntului Hypolit, pentru Biserica Sfînta Sabina din Roma. În jurul acestei comenzi se naște o polemică vie — niciodată nu i se mai comandase unei femei așa ceva. Tabloul e o reușită, ceea ce o determină pe Lavinia Fontana să se mute la Roma. Lucrările cu teme mitologice o încurajează să devină una din primele pictorițe care reprezintă femei goale, de pildă, Minerva îmbrăcîndu-se. Nu se știe dacă ar exista și o Minerva dezbrăcîndu-se.
Papa Clement al VIII-lea o numește pictor oficial al Curții, pentru talentul ei deosebit în materie de portrete. Papa Grigore al XIII-lea îi va comanda el însuși un portret.
Pictorița e, să nu uităm, fiică de pictor și soție de pictor. Care pictor devine asistentul ei. Lavinia îl va pune să lucreze, în tablourile mari, detalii, perdele, fundaluri, pereți decorați. Există și cîteva tablouri care poartă semnătura ambilor soți, probabil ca să nu cadă domnul în depresie. Deja devenise „soțul doamnei pictorițe“, postură destul de umilă, mai ales în acele vremuri.
Lavinia Fontana a fost prima femeie admisă în Academia Sfîntul Luca din Roma (vechea denumire a Academiei de Arte Frumoase). Pe lîngă opera sa artistică, pe lîngă cele unsprezece sarcini urmate de tot atîtea nașteri, Lavinia Fontana a avut timp să-și dea și un doctorat.
Soție devotată, mamă iubitoare, doctor și academician, pictorița Lavinia Fontana este una dintre purtătoarele de stindard ale emancipării femeilor. A pictat și nuduri, dar a pictat și papi.
Sper că titlul nu v-a dus cu gîndul la Elena Ceaușescu — deși formula asta ne-a fost repetată de presa comunistă ani și ani…