(Neagu Rădulescu, Napoleon fugea repede, 1946)
Publicist, scriitor și caricaturist, Neagu Rădulescu (1912-1962), mereu în vervă și cu bună știință superficial, ca să-și asigure succesul la public, a realizat o performanță: nu a fost niciodată plictisitor. Dintre cărțile sale atrăgătoare, de care totuși astăzi nimeni nu-și mai amintește, ar merita readus în atenția publicului romanul Napoleon fugea repede, 1946, în care nu este vorba, cum s-ar putea crede, de împăratul Napoleon.
Protagonista romanului este Lolotte Haranga, soția lui Sergiu, directorul societății I.P.A. Ea își trăiește din plin maturitatea. Are un băiat, Puiu, în vârstă de cincisprezece ani, elev în clasa a IV-a de liceu, dar și un amant tânăr, care ar putea să-i fie aproape fiu, Sașa Stroescu. De doi ani de când durează idila lor, Lolotte îi tot dăruiește mari sume de bani pe care tânărul, fără ocupație, le pierde cu regularitate, pariind la cursele de cai.
Sergiu Haranga, soțul, este foarte bogat și îi pune la dispoziție soției toți banii de care are nevoie, iar ea îi risipește cu amantul, plătindu-și pasiunea, fără să-i dea cuiva socoteală. Sașa Stroescu, fire nestatornică, își schimbă amantele cum își schimbă alții cămășile, profitând de faptul că arată bine, însă pe Lolotte o menține, pentru că este singurul lui finanțator.
Suntem în anul 1945 și în București, ca de altfel în întreaga țară, fiind inflație, se vorbește, în legătură cu banii, în mod curent, de sute de mii și milioane. Într-o zi călduroasă de vară, în august, Lolotte își vizitează amantul la locuința lui. Ei se văd de regulă de trei ori pe săptămână, zilele de dragoste coincid cu cele de alergări pe hipodrom, pentru ca amantul să-și primească la timp banii jucați la pariuri. În timp ce sunt dezbrăcați și fac dragoste, femeia observă că bărbatul, în loc să trăiască actul sexual, consultă programul de la curse, ceea ce o înfurie peste măsură. Îl aruncă jos din pat, apoi încep să se bată, cu violență, ca doi boxeri în ring. Sașa o strânge la un moment dat de gât.
La hipodrom, în ziua respectivă are loc o întrecere importantă de trap, iar amatorii jocului de curse, în ciuda căldurii, au venit în număr mare să parieze pe caii favoriți, fiecare cu gândul că va fi câștigătorul premiului pentru pariul austriac; acest premiu se cifra întotdeauna la câteva zeci de milioane de lei. În general, învingătorii curselor se stabileau înainte de către driveri, book-makeri și alți gangsteri ai hipodromului; ei țineau sub control rezultatele fie drogând caii care trebuiau să iasă învingători, fie administrându-le tranchilizante celor care ar fi putut să alerge mai bine. De data aceasta, Malic, principalul conducător al atelajelor trase de caii de curse ce intrau în concurs, hotărâse să câștige calul lui, numit Cârcotaș. În acest scop, îi ordonase lui Iliuță, un băiat ce se ocupa de îngrijirea cailor, să-i dea lui Cârcotaș un nutreț îmbibat cu alcool, însă, din neatenția băiatului, nutrețul alcoolizat a fost consumat de calul Napoleon, un cal modest, singuratic, un „copil din flori“, printre ceilalți cai, care, mânz fiind, nu se bucurase de atenția nimănui.
Lila, fata lui Malic, este îndrăgostită de Sașa Stroescu. Ea îi spune acestuia că va câștiga Napoleon, dar nu pentru că ar fi știut ceva, ci pentru că acest nume i-a sărit în ochi când s-a uitat în program. Deși nimeni nu mai pariase pe acest cal care avea numai trei ani și nu era considerat un favorit, tânărul își ascultă iubita. În general, Sașa o descosea pe fată, crezând că ea știe de la tatăl ei cine va câștiga cursele. De multe ori, însă, la fel ca acum, ea îi spunea la nimereală numele de cai.
La hipodrom, în timpul alergărilor, se derulează și secvențe din diverse povești de viață, toate observate de autor cu o privire pătrunzătoare. Directorul Sergiu Haranga abordează o femeie de moravuri ușoare, Fany, dar când ea îl minte spunându-i că nu are decât șaptesprezece ani și că este fecioară, o abandonează urgent. Puiu Haranga, și profesorul lui, Amedeu Geamănu, care îi dă meditații în vederea trecerii unei corigențe, se află și ei la hipodrom și pierd împreună, la pariuri, toți banii.
Spre surprinderea generală, la concursul de trap iese pe primul loc calul Napoleon condus de driver-ul Cocioabă, iar Sașa Stroescu, fiind singurul care a pariat pe acel cal, câștigă marele premiu austriac. Nu se poate însă bucura de câștig, pentru că doi agenți de poliție îl arestează, spunându-i că în locuința sa fost găsită o femeie goală, de bună condiție, moartă prin strangulare, pe nume Lolotte Haranga.