Scurtă punere în temă: în 2021, a apărut o carte de benzi desenate (gen care în Franța este considerat unul major, având un extraordinar public dedicat acestuia) intitulată Lumea fără sfîrșit. O carte pe care, recunosc, n-am citit-o. Dar astea sînt amănunte în care unii critici literari nu se mai încurcă. În fond, poți scrie și despre cărți pe care nu le-ai citit, exemplele sunt la îndemînă. Am citit, însă, prezentarea volumului pe site-ul FNAC Franța. Reproduc în traducere: „Întîlnirea între un autor major al benzii desenate și un eminent specialist al problemelor energetice și de impact asupra climatului a dus la acest proiect, ca o evidentă necesitate de a lăsa mărturie despre subiecte care ne privesc pe toți. Inteligent, limpede, nu lipsit de umor, volumul explică sub forma unor capitole schimbările profunde pe care planeta noastră le trăiește acum și ce consecințe, deja observate, aduc cu ele aceste schimbări adesea radicale.“
Autorul textului este Jean-Marc Jancovici, iar desenatorul e Christophe Blain. Printre altele, inginerul și cercetătorul francez Jean-Marc Jancovici este creatorul noțiunii de „bilanț-carbon“ și unul dintre popularizatorii încălzirii globale.
Așadar, vorbim despre un savant care devine, din cînd în cînd, activist în problema încălzirii globale. Un om care știe ce spune chiar și atunci cînd exagerează (glumesc, desigur). Cartea a apărut la editura specializată în benzi desenate, Dargaud, un nume important în această zonă, și s-a vîndut în (țineți-vă bine) în 540.000 de exemplare.
Apariția acestui album BD nu a trecut deloc neobservată. Dimpotrivă, a devenit victima propriului succes. Unele voci au condamnat-o, pentru că este ultra-ecologistă, iar altele i-au contestat autorului convingerea sa că viitorul lumii va fi bazat pe energie nucleară. Aceste din urmă voci au fost cele mai numeroase, mai auzite și mai vehemente, Jean-Marc Jancovici fiind calificat drept impostor.
Domeniul luptei s-a extins într-un mod inimaginabil pînă în 22 decembrie. Cînd mai multe librării din Franța au primit vizita unor „emisari“ (cu fețe de comisari) care au introdus, pur și simplu, niște foi în chip de erată în albumul respectiv. Alte zeci de librării au fost sfătuite printr-un mesaj electronic să tipărească și să introducă aceeași erată în albumul Lumea fără sfîrșit, erată atribuită Comisiei Mediului de pe lîngă Editura Dargaud. Cititorii erau rugați să fie vigilenți atunci cînd citesc această carte. (Vigilența revoluționară nu e un termen inventat acum!)
Iată un fragment din erată: „Jean-Marc Jancovici a demonstrat de multe ori talentul său de vulgarizator științific. Dar trebuie să recunoaștem lipsa flagrantă a competențelor sale în științele umane. Această lacună l-a făcut să reducă toată lectura socială și economică la punctul său de vedere de inginer, în vreme ce dezvoltarea tehnologică nu explică tot“. Și dă-i și contestă, și dă-i și luptă.
Unii librari, creduli, i-au lăsat pe emisari să introducă paginile în album, alții s-au interesat la editură. Și au aflat că totul nu e decît un fals, o cacialma, o formă de cenzură fără precedent.
Erata ecologiștilor extremiști a fost urmată de o erată a editurii, în care se explică lucrurile: „Am identificat în această săptămînă activiști, despre care nu știm nimic, prezentîndu-se în anumite puncte de vînzare și pretinzând că vin din partea Editurii Dargaud sau a difuzorului său, Media Diffusion. Aceste persoane cereau librarilor să introducă un insert în albumul Lumea fără sfîrșit, insert în care afirmațiile sînt defăimătoare în raport cu conținutul și autorii volumului și nu reflectă în niciun fel poziția editorului și a difuzorului“.
Nu știu alții cum sînt, dar mie acțiunea asta mi se pare la fel de condamnabilă ca și arderea cărților. Deturnarea înțelesului, dinamitarea mesajului, strecurarea unor dezinformări ideologice într-o carte a altcuiva, pentru a-ți promova propriile idei și convingeri, sînt lucruri incalificabil de grave. Ca răspîndirea intenționată a unui virus mortal.