„Genocidul armean reflectat în literatură“, București, 27 aprilie
La 24 aprilie, în 2022, în comunitățile de armeni din lume s-au desfășurat evenimente comemorative prilejuite de împlinirea a o sută șapte ani de la Genocidul Armean.
La evenimentul din 27 aprilie, moderat de prim-vicepreședintele Uniunii Scriitorilor și președintele Uniunii Armenilor din România, Varujan Vosganian, au participat activ Excelența Sa, domnul Sergey Minayan, ambasadorul Armeniei în România, profesorul Ioan Cristescu, profesorul și istoricul Sorin Antohi și criticul literar Răzvan Voncu.
Premiul „Lucian Blaga“, ediția a VI-a, Alba Iulia, 9 mai
La ediția din 2022, au fost 7 poeți nominalizați pentru Premiul „Lucian Blaga“: Gabriel Chifu, Vasile Dan, Ioan Moldovan, Marta Petreu, Ioan Es. Pop, Nicolae Prelipceanu și Liviu Ioan Stoiciu.
A fost ales câștigător al Premiului „Lucian Blaga“, ediția a șasea: Gabriel Chifu. Juriul format din șapte scriitori și critici literari.
Festivalul Internațional de Literatură „Tudor Arghezi“, ediția XLII, Târgu-Jiu, 19-22 mai
Premiile „Tudor Arghezi“ Opera Omnia au fost acordate unor scriitori străini și români. Au primit acest premiu și titlul de „Cetățean de Onoare“ al orașului Târgu-Cărbunești Cătălina Iliescu-Gheorghiu, traducătoare, prorector al Universității din Alicante (Spania) și poetul Arian Leka (Albania). La categoria scriitori români, laureați au fost Ioan Moldovan, pentru Poezie, și Mircea Mihăieș, pentru Critică literară.
Premiile au fost acordate de Nicolae Manolescu, Horia Gârbea și Dănuț Birău, primarul orașului Târgu-Cărbunești.
Premiul „Garabet Ibrăileanu“, ediția a V-a, Roman, 21-22 mai
Dezbaterile despre critică și istorie literară au fost moderate de Varujan Vosganian. Au fost decernate două premii din partea UAR și USR: Dan Cristea – Premiul „Opera Omnia“ și Maria Epatov – Premiul pentru Critică literară la Secțiunea „Debut“.
Trofeul festivalului și marele premiu al concursului de aforisme originale au fost decernate doctorului și scriitorului Dan Gabriel Arvătescu pentru întreaga activitate literară.
„Poezia la Iași“, ediția a IX-a, 21-29 mai
Timp de şapte zile, aproximativ 70 de poeţi din 16 ţări au celebrat poezia cu ocazia unor întâlniri cu publicul, organizate în capitala Moldovei.
Au fost prezenți la cea mai recentă ediție a Festivalului „Poezia la Iași“, între alții: Adi Cristi, Adrian Popescu, Horia Gârbea, Ștefan Mitroi, Nicolae Spătaru, Cassian Maria Spiridon, Valeriu Stancu, Angela Baciu, Daniel Corbu, Maria Grădinaru, Marco Luchessi, Andrei Novac, Paul Gorban, Varujan Vosganian, Maria Joao Catinho şi Radu Florescu. Cu aceeași ocazie au avut loc lansări de carte, un maraton de poezie, recitaluri de poezie îndelung aplaudate, precum și consistente dialoguri pe care poeții participanți le-au avut cu cei din public.
Zilele „Alexandru Macedonski“, Craiova, 27-28 mai
La cea mai recentă ediție a Festivalului Internaţional „Alexandru Macedonski“ au fost invitaţi scriitori de prestigiu din ţară, din Italia şi Franţa. Comunicările ţinute de invitaţi la Simpozionul „Alexandru Macedonski – primul nostru poet european din secolul XIX pot fi consultate în volumul IV de exegeze al „Caietelor macedonskiene“.
O propunere interesantă făcută în cadrul sesiunii de comunicări: Grădina Botanică din Craiova, unde se află amplasat bustul lui Al. Macedonski, ar putea să-i poarte numele pe viitor, întrucât în perimetrul ei s-a aflat iniţial casa marelui poet.
Premiile Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2021, Târgu-Jiu, 30 mai
Palmares: Premiul Național – Mircea Mihăieș. Cartea de poezie: Horia Bădescu. Cartea de proză: Kocsis Francisko. Cartea de critică, eseu şi istorie literară: Vasile Popovici.Cartea de teatru: Dinu Grigorescu. Cartea de debut (ex aequo) Bogdan Alecu –și Ana Herța. Cartea pentru copii şi tineret (ex aequo): Corina Anton –și Ștefan Mitroi. Cartea de traduceri din literatura universală: Jana Balacciu Matei –și Marina Vazaca. Premiul Special: Ovidiu Pecican și Andrei Oișteanu . Comisia pentru Minorităţi, compusă din Markó Béla (președinte), Octavia Nedelcu, Karácsonyi Zsolt, Ivan Kovaci, Dagmar Maria Anoca (membri), a stabilit Premiile Uniunii Scriitorilor din România pentru Literatură în limba maternă și Literatura în limbile minorităților naționale: pentru Literatura în limba maternă Scriitori/Cărţi în limba maghiară – premiul s-a acodat lui Kiraly Ștefan (pseudonim: Káli István); pentru Literatura în limbile minorităților naționale Scriitori/Cărţi în limba sârbă: Slavomir Gvozdenovici; pentru Debut/Literatura în limbile minorităților naționale Scriitori / Cărţi în limba maghiară: György Alida. Premiile ARIEL (Asociația Revistelor, Imprimeriilor și Editurilor Literare): revista „Discobolul“ și, pentru carte, Alexandra Florina Mănescu și Andrei Novac.
Juriul pentru Premiile USR pe 2021: Dan Cristea (preşedinte), Gabriel Coșoveanu, Andrea H. Hedeș, Ioan Holban, Angelo Mitchievici, Vasile Spiridon și Răzvan Voncu (membri).
Festivalul Naţional de Literatură „FestLit“, ediția a IX-a, Cluj-Napoca, 9 iunie
La sediul Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor, a avut loc lansarea volumului Petrecere cu stil. Literatură și gastronomie, carte gândită de Irina Petraș pentru cea de-a 9-a ediție a FestLit Cluj. La acest proiect au colaborat 50 de scriitori.
Inițiat de Uniunea Scriitorilor în 2014, Festivalul Național de Literatură (FestLit) organizat de Filiala Cluj a fost nu doar prilejul unor întâlniri ale scriitorilor din țară, cu elevi și studenți ca și cu un public larg de iubitori de literatură, ci și lansări unor volume colective importante.
ART CITY – Festivalul Internațional de Literatură „Poezia – Port la Dunăre“, Galați, 28 iunie-2 iulie
În cadrul evenimentului (coordonat de Florina Zaharia și la care au participat peste 50 de creatori din mai multe țări riverane Dunării: Croația, Germania, Bulgaria, România și Republica Moldova) au fost lansate cărți semnate de Varujan Vosganian, Andrei Novac și Flavia Lupu, Gheorghe Petcu și Sava Bogasiu, Simona Trifu, Andrei Velea, Liviu Ioan Stoiciu. Au avut recitaluri de poezie: Peter Sragher, Ivan Hristov, Horst Samson, Arcadie Suceveanu, Leo Butnaru, Octavian Mihalcea, Goran Hudec, Nichita Danilov, George David, Stela Iorga, Victor Cilincă, Andrei Velea, Adrian Zăinescu, Nicolae Prelipceanu, Adrian Alui Gheorghe, Hanna Bota, Liviu Ioan Stoiciu, Simona Trifu, Iulian Grigoriu, Valeriu Valegvi, Viorel Dinescu, Dumitru Brăneanu, Aurel Stancu, Ovidiu Dunăreanu, Luminita Potîrniche, Leonard Matei, Eleonara Stamate.
Răzvan Voncu a vorbit despre Cum să ratezi un text literar. Patru metode sigure, iar Angelo Mitchievici, despre Farmecului vieților distruse.
Gala Poeziei Române Contemporane, ediția a XII-a, Alba Iulia, 8 iulie
Maestrul de ceremonii al acestui eveniment pentru poezia română contemporană a fost Nicolae Manolescu, cel care a fost, totodată, și selecționerul Galei.
Pentru ediția din 2022 recitalurile de poezie, au fost susținute de Ana Blandiana, Hanna Bota, Marta Petreu, Adrian Alui Gheorghe, Markó Béla, Gabriel Chifu, Vasile Dan, Nichita Danilov, Horia Gârbea, Ioan Moldovan, Ioan T. Morar, Ion Mureșan, Aurel Pantea, Ioan Es. Pop, Nicolae Prelipceanu și Liviu Ioan Stoiciu. Fiecare lectură de poezie a autorilor mai înainte menționați a fost însoțit de scurte prezentări ale lui Răzvan Voncu și Cristian Pătrășconiu. La fel ca și în anii precedenți, recitalurile poetice au fost însoțite de câteva momente muzicale susținute de violonistul Dan Liviu Cernat și de pianistul Cristian Alexievici.
Turnirul de Poezie, ediția a XI-a, Grecia, 26-31 august
La Turnirul de Poezie „Cununa cu lauri de la Muntele Athos“, au participat 12 poeți, grupați în două echipe, membri ai Filialelor București – Poezie (laureata ediției precedente, Nessebar, 2021) și Iași. Juriul competiției a avut următoarea componență: Gabriel Chifu, Angelo Mitchievici, Adrian Popescu – președinte, Vasile Spiridon, Varujan Vosganian.
Echipa câștigătoare (pentru a patra oară!) a fost Filiala București – Poezie. Marele Premiu „Cununa de lauri de la Muntele Athos“ a fost acordat ex aequo poeților Daniel Bănulescu și Horia Gârbea. Premiul Special al Juriului a fost decernat tot ex aequo poeților Adi Cristi și Cosmin Andrei Tudor.
„Literatura tinerilor“, ediția a V-a, Neptun, 14-16 septembrie
Juriul de la Neptun a avut următoarea componență: Nicolae Manolescu (președinte), Gabriel Chifu, Angelo Mitchievici, Horia Gârbea și Răzvan Voncu.
În urma selecției făcute în filialele Uniunii Scriitorilor din România, au intrat în competiția de la Neptun următorii: Valentina Miroiu, Ioana Zenaida Rotariu, Iulia Anamaria Ghidiu, Vasile Prode, Lena Chilari, Oxana Gherman, Virgil Botnaru, Constantin Daniil Iftime, Florin-Mihai Popescu-Varjan, Miruna Tudor, Andrei Victor Cojocaru, Alexandru Gabriel Stan. Laureații acestei ediții au fost: Premiul I – Lena Chilari, Premiul II – Virgil Botnaru, Premiul III – Ioana Zenaida Rotariu, toți fiind prezenți în concurs cu poezie. Juriul a acordat, de asemenea, un premiu special tânărului cercetător Andrei Victor Cojocaru, pentru volumul de teorie literară, din care a citit un fragment.
Colocviul Naţional de Proză, ediția a XIV-a, Alba Iulia, 30 septembrie-1 octombrie
Tema celei mai recente ediții a Colocviilor Romanului Românesc Contemporan a fost „Proza de azi. Memorie și ficțiune în roman“. Sesiunile Colocviilor au avut loc în în sala Senatului Universității Alba Iulia. Colocviile Romanului Românesc Contemporan reprezintă deja o manifestare culturală de tradiție la Alba Iulia și sunt organizate de Consiliul Județean Alba, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga“ Alba și Filiala Alba – Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România, în parteneriat cu Universitatea „1 Decembrie 1918“ din Alba Iulia.
La ampla dezbatere au fost prezenți (în dialog și cu substanțiale comunicări): Adrian Alui Gheorghe, Gabriel Chifu, Horia Gârbea, Andrea H. Hedeș, Adrian Lesenciuc, Nicolae Manolescu, Angelo Mitchievici, Cristian Pătrășconiu (moderator), Irina Petraș, Marta Petreu, Vasile Spiridon, Răzvan Voncu și Mihai Zamfir.
Festivalul de Poezie Art.poetica@Ovidius., ediția I, Constanța, 7-8 octombrie
Răzvan Voncu a susținut o conferință la tema stabilită pentru festival: Poezie și Vin. După aceasta, a avut loc un recital poetic, desfășurat în Aula Universității Ovidius, în prezența unui public numeros format aproape exclusiv din tineri, studenți și elevi.
Au citit din creația proprie: Gina Zaharia, Magda Mirea, Horia Gârbea, Varujan Vosganian, Nicolae Prelipceanu, Andrei Novac, Liviu Ioan Stoiciu, Hanna Bota, Gabriel Bota, Lazăr Popescu, Gabriel Chifu, Sorin Roșca, Mihaela Meravei, Teoharie Nicolae, Gheorghe Dobre, Iulian Talianu, Daniela Varvara, Günner Akmola, Ottilia Ardeleanu, Iulia Pană, Emin Emel, Mircea Lungu, Anastasia Dumitru, Caliopia Tocală, Angela Baciu, Marcel Miron, Liviu Mățăoanu, George V. Precup, Florina Zaharia, Silvia Bitere, Gheorghe Vidican, Marian Oprea, Adriana Weimer, Iulia Mihalcea, Eduard Roșca.
Festivalul „Limba română“, ediția a II-a, Brașov, 19-20 octombrie
În cadrul acestui festival, desfășurat la sediul Academiei Forțelor Aeriene, au avut loc dezbaterile în cadrul Colocviului Limbă și ideologie.
Au luat cuvântul: Adrian Lesenciuc, președintele Filialei Brașov a USR, care a organizat și moderat evenimentul, scriitorii Varujan Vosganian, Nicolae Prelipceanu, Horia Gârbea, Vasile Spiridon, Mircea Moț, Florin Șindrilaru, Luminița Cornea, Magda Mirea și Gabriela Gîrmacea. Au participat scriitori brașoveni, cadre didactice ale Academiei gazdă și un numeros public studențesc.
„Scriitorul Anului“, ediția a VII-a, Iași, 2-3 noiembrie
Scriitorii lunilor Noiembrie 2021 – Octombrie 2022: Vasile Dan, Horia Gârbea, Andrei Oișteanu, Mihai Dinu, Nichita Danilov, Angelo Mitchievici, Andrea Hedeș, Mihaela Mancaș, Nicolae Prelipceanu, Cosmin Andrei Tudor, Alexander Baumgarten. Scriitoarea Anului a fost desemnată Ana Blandiana „pentru nominalizarea la prestigiosul Premiu Strega (Italia) și pentru prodigioasa prezență în spațiul literar hispanic (patru volume apărute simultan)“.
Juriul Galei Scriitorii Anului, ediţia a VII-a, a fost format din critici literari recunoscuţi, membri ai Uniunii Scriitorilor din România (USR): Nicolae Manolescu – preşedinte, Ioan Holban, Mircea Mihăieş, Irina Petraş, Vasile Spiridon, Răzvan Voncu şi Mihai Zamfir. În cadrul evenimentului, moderat de Nicolae Manolescu și Adi Cristi, a avut loc şi un recital extraordinar de muzică, oferit de pianistul Mircea Tiberian şi de solista Nadia Trohin.
Interferențe literare româno-maghiare, ediția a V-a, Târgu Mureș, 19-20 noiembrie
Au fost lansate, în prezența autorilor, 3 cărți publicate în cadrul proiectului de traduceri: romanul lui Gabriel Chifu: Punct și de la capăt (Végpont, és újra), tradus de Koszta Gabriella; volumul de poeme Horia Gârbea: Bumerang (Bumeráng) poeme, tradus de Demény Péter; și volumul de poeme al lui Fekete Vince: Vargaváros (Orașul cizmarilor) poeme, tradus de Kocsis Francisko.
Cu același prilej au fost susținute de către Iulian Boldea și Balázs Imre József comunicări despre interacțiunile culturale româno-maghiare, au fost răsplătiți cu premii ale Filialei USR din Târgu Mureș, Ildikó Gábos și Lövétei Lázár László pentru contribuții importante la viața culturală regională. A avut loc și un recital de poezie.
Clubul profesionist de lectură. Este inițiat la Oltenița de Liviu Capșa. A avut două întâlniri cu publicul la care au participat Nicolae Manolescu, Gabriel Chifu, Răzvan Voncu, Horia Gârbea, Cristian Pătrășconiu, Dan Cristea, Nicolae Prelipceanu și Varujan Vosganian.