13 iunie 2010
În fiecare an, în iunie, în grădină sunt sărbătorite două evenimente: aniversarea zilei de naștere a Domniței și coacerea cireșelor. Ziua Domniței este pe 15 iunie. Coacerea cireșelor ocupă întreaga lună iunie; fiecare cireș din cei doisprezece are alte zile de maturizare a fructelor.
Se fac atât de multe cireșe, încât musafirii nu le pot niciodată epuiza. În 2010 au venit la cules patru valuri succesive de invitați – în total 60-70 de persoane – și mă gândeam, nu îngrijorat, mai degrabă amuzat, că la sfârșitul acestei invazii nu va mai rămâne nimic-nimic-nimic din recolta de cireșe. În mod uimitor, după încheierea sezonului, nici nu se cunoștea că trecuseră pe acolo culegătorii, toate cireșele păreau să se afle în continuare la locul lor, neatinse. Era ca și cum cineva ar fi luat un pahar de apă dintr-un lac.
Câteva imagini:
Mirela Stănciulescu și Ioana Revnic aduc o primă găleată cu cireșe proaspăt culese.
Pe o bancă din foișor, Teodora Stanciu, care și-a făcut colaboratori (pentru faimoasa ei revistă culturală de la Radio Trinitas) din cei mai buni scriitori din România, discută cu Ana Blandiana și Romulus Rusan.
Stelian Țurlea, cu crengi încărcate de cireșe deasupra capului, pare marcat de ceea ce i s-a întâmplat cu un minut înainte. Stabiliserăm ca, pentru fiecare găleată cu fructe culese pentru el, să adune o găleată și pentru mine. (Eu nu mă pot cățăra în pomi.) Numai că, surpriză, după ce a terminat de strâns pentru el, i-am spus că inversăm ordinea și anume acea primă găleată mi-o va da mie, urmând ca lui să-i revină a doua. „Doamne! – a exclamat Stelian (cu umor) – mă nenorocești. Știind că prima găleată va fi a mea, am umplut-o cu cele mai frumoase cireșe din pom.“ I-am răspuns cu sadism. „Așa m-am gândit și eu.“
P.S. Mă opresc aici cu publicarea unor fotografii care evocă momente fericite petrecute în grădina mea. Mai am numeroase poze, dar îmi și lipsesc destule, pentru că fotografierea a fost lăsată în toate situațiile la voia întâmplării (eu și Domnița, de exemplu, n-am făcut niciodată vreo poză). Vizitele unor oameni ca Ion Caramitru, Emil Brumaru, Adrian Păunescu, Nicolae Breban, Mircea Dinescu sau Petru Popescu au rămas numai în amintirea mea.