În mai multe editoriale din România literară, v-ați referit la pandemia coronavirusului și la efectele teribile pe care le are asupra României. Vă amintiți de o criză atât de profundă ca magnitudine și efecte în lanț care să fi marcat societatea românească în anii 1990? În fond, nici primul deceniu postcomunist nu a fost prea ușor pentru țara noastră… Care a fost cea mai mare îngrijorare, chiar temere a Dvs. legată de România în intervalul în care ați condus Partidul Alianței Civice?
Geograful american Jared Diamond este autorul a două bestsellers intitulate Prăbușire și respectiv Bulversare. Nu le-am citit, dar am citit un interviu al autorului apărut într-un număr al hebdomadarului francez L’Obs de la sfârșitul lui septembrie (2020 – n.n.). Uite-te o clipă, dragă prietene, pe titluri! Ele au dat naștere unei noi „științe“ numită colapsologie, care se referă la schimbările climatice, la Trump și la un posibil sfârșit al democrației. În interviu, Jared Diamond adaugă, colac peste pupăză, criza provocată de pandemie. Nu e nici primul, nici singurul profet al sfârșitului lumii noastre. Dar e cel care și-a vândut cel mai bine prăpăstiile. Profesorul de geografie de la Universitatea California are 83 de ani. Așadar, a trăit o bună bucată de vreme în secolul XX, chiar dacă a debutat editorial abia în 1998. Pare însă născut în secolul XXI. Asta fiindcă n-are habar de istorie. Cum să nu știi că în secolul XX au avut loc două războaie mondiale (primele semne de globalizare!), în care au murit milioane de oameni, tot așa cum la Auschwitz și în Gulag au pierit alte milioane, fără ca un singur teoretician al apocalipsei pământene să afirme că s-a încheiat o epocă, atât pentru democrație, cât și pentru viața oamenilor în general. Sau că omenirea va trebui s-o ia de la început. Și chiar dacă au existat și atunci, astfel de profeții, în fond, optimiste vorbeau despre postistorie, nicidecum despre apocalipsă. Nimeni nu neagă că pandemia actuală va avea consecințe uriașe pentru omenire. Dar de aici până la a pune definitiv cruce modului modern de viață este o cale foarte lungă. De ce îți spun toate acestea? Fiindcă e vorba despre exagerări care panichează o lume întreagă, determinând reacții imprevizibile și paradoxale. Repet: nu e vorba să minimalizăm pandemia, nici efectele ei, dar a vesti sfârșitul lumii ca urmare a globalizării Covid 19 este lipsit de temei. În definitiv, nu știm ce ne așteaptă. Dar dacă luăm în considerare mijloacele actuale de a combate dezastrele, nu putem să nu sperăm că vom reuși să ieșim cu bine la lumină într-o bună zi. Precursorii noștri n-au stăpânit niciodată o tehnologie comparabilă. Dar, în fond, voiam să vorbesc despre un efect paradoxal al colapsologiei la modă. Și anume, demobilizarea celor de bună credință și de bun-simț și canalizarea apei în jgheabul morii celor care nu cred în riscurile pandemiei. Este și asta o pandemie care ne pune viața în pericol.
Adepții lui Jared Diamond și ai altora ca el se fac direct răspunzători, nu, Doamne!, de pandemie, ci de încurajarea opiniei, de asemenea pandemică și care respinge existența și originea Covid 19, transferând discuția într-un plan de-a binelea mitologic. Citez dintr-un alt articol din aceeași publicație franceză: „Coronavirusul este un complot al comuniștilor!!! Masca este pentru sclavii lui Rothschild și Bill Gates!!! Răsculați-vă contra coronodictaturii! Este epuizant de a ignora internaționala antimască. Telefonul dv. sună tot la două secunde, ca o pasăre epileptică. E ca și cum din SUA până în Europa, trecând prin Australia, nimeni nu mai doarme“. Iată cum gândirea prăpăstioasă a lui Jared Diamond cucerește mapamondul mai abitir decât o face Covid 19. Paradox evident! Nimic de făcut, nici dacă i-am reaminti geografului puțină istorie: de exemplu, ciuma care a ucis o treime din populația Europei în Evul Mediu. S-a schimbat Europa în acea împrejurare? S-a schimbat, dar după câteva sute de ani și nu neapărat din cauza unei maladii. Nici căderea imperiilor n-a produs automat schimbări profunde, exceptând, desigur, cele din geografie. Jared Diamond, geograf fiind, a tras spuza pe turta profesiei lui.
Să lăsăm pe altă dată temerile mele din perioada PAC.