muzeu Méliès
Cinemateca Franceză din capitala Franței a inaugurat un Muzeu Méliès, magicianul care a dat startul celei de-a șaptea arte. De la o sală la alta, publicul asistă cu încântare la nașterea cinematografului, a lanternelor magice în studioul lui Georges Méliès (1861-1938), proiectându-se filme ale sale. Prilej de a descoperi parcursul acestui experimentator de geniu , cât și moștenirea sa, de la Jean Cocteau la „Războiul stelelor“, trecându-se pe la Scorsese.
„colecţia morozov şi icoane ale artei moderne“
De la 22 septembrie 2021 la 22 februarie 2022, Fundația Vuitton din Paris va fi gazda unei expoziții care va prezenta „Colecția Morozov“. După triumful expoziției Serghei Sciukin“ (1884-1936) din 2017, acest al doilea capitol al „Icoanelor artei moderne“ va aduce în atenția vizitatorilor comori ale colecției fraților moscoviți Mikhail Morozov (1870-1903) și Ivan Morozov (1871- 1921). Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg, Muzeul Pușkin din Moscova vor trimite lucrări de Gauguin, Renoir, Matisse, Cézanne, Van Gogh, Monnet, Bonnard etc. În imagine: Ivan Morozov și Mikhail Morozov.
italia a pierdut o marcantă figură literară
Cu două zile înainte de a i se decerna la Veneția Premiul Campiello pentru întreaga sa creație, a încetat din viață scriitorul Daniele Del Giudice în vârstă de 72 de ani. Inginer de formație, acesta a devenit un scriitor cunoscut, fiind lansat în 1980 de către marele Italo Calvino. Publicat în 1983, romanul său Lo stadio di Wimbledon a fost ecranizat în 2009 de către regizorul Matthieu Amalric. Se știe că scriitorul a refuzat să participe la Premiul Strega pentru romanul său Orizzonte immobile din 2009. În ultimele două decenii era bolnav de Alzheimer și trăia la Veneția.