In memoriam Horia Alexandrescu

Uniunea Scriitorilor din România și redacția revistei România literară anunță cu tristețe dispariția lui Horia Alexandrescu, gazetar talentat, cronicar sportiv de vocație, cel care în ultimii ani a susținut o cronică sportivă apreciată, săptămînă de săptămînă, în revista România literară. Horia Alexandrescu s-a născut la 9 aprilie 1947 la București. A absolvit Institutul de Educație Fizică și Sport, apoi a făcut studii de ziaristică. A debutat în anul 1971 în ziarul Sportul. A lucrat la ziarul Sportul. Din anul 1977 a scris la Scânteia Tineretului, iar din 1989 la Tineretul Liber. După anul 1989 a fost secretar general de redacție la Tineretul Liber, iar apoi redactor-șef adjunct la aceeași publicație. A fondat, alături de alți confrați, în 1990 cotidianul Curierul Național pe care l-a condus pînă în 1993, când a înființat cotidianul Cronica română care a avut longevitate și s-a bucurat de un mare interes.Ulterior a părăsit acest ziar pe care l-a condus pînă în anul 2001 pentru a crea o nouă publicație, cotidianul Independent. În 2004 a realizat și moderat o emisiune la Televiziunea Română, Cafeneaua politică, premiată cu Premiul pentru jurnalism „Pamfil Șeicaru“. În 2009, o emisiune cu același titlu a fost moderată de Horia Alexandrescu la postul de televiziune OTV.

Horia Alexandrescu a activat fără încetare în presă, din prima tinerețe și pînă în ultimele zile de viață. Deși a abordat subiecte generale, gazetăria sportivă a constituit pentru Horia Alexandrescu o vocație specială, urmărind mai ales fenomenul fotbalistic. A activat în calitate de corespondent de presă la mari evenimente sportive. A publicat trei volume de sport și unul de impresii de călătorie: Aur olimpic românesc (1980), Olimpiada californiană (1982), Steaua, campioana Europei (1986), Athos: călător la Sfântul Munte (2007).

Prin dispariția lui Horia Alexandrescu, presa și publicistica românească în general și cea sportivă în mod aparte suferă o grea pierdere.