Cupa consolării

Așadar, CFR Cluj e deja campioană, iar derby-ul său cu FCSB, consumat deja marți seară, nu a mai fost decât prilejul fiestei din Gruia, pentru al patrulea titlu și pentru primul dobândit de Edy Iordănescu pe banca ardelenilor. Un succes meritat, obținut înaintea liniei de finiș a campionatului, dar pentru care s-a trudit mai mult ca niciodată. De fapt, putem spune la fel de bine și că FCSB a ratat acest trofeu, la care a emis pretenții mult timp, din cauza propriilor slăbiciuni, iar Gigi Becali însuși a admis fair superioritatea clujenilor, chiar înaintea derby-ului final.

Craiova însă, care își anunțase la rândul ei ambiția de a intra în bătălia pentru câștigarea campionatului, a rămas de căruță, încet-încet, încheind play-off-ul doar pe locul trei. Florin Cârțu, președintele celor din Bănie, a declarat că echipa a simțit acut absența celebrei sale galerii, ceea ce este o justificare demnă de luat în seamă, dar căreia ar trebui să i se adauge și plecarea precipitată a lui Cristiano Bergodi. Italianul este cel care a revitalizat puternic Craiova, iar meritele sale ar trebui recunoscute măcar acum, mai ales că explicațiile de complezență pe care le-a oferit la despărțire au fost de o eleganță aparte! Sigur, grecul Ouzounidis a adus Craiovei „Cupa României“, ceea ce e o performanță de toată lauda, dar finala de la Ploiești s-a jucat pe muchie de cuțit. Astra Giurgiu, practic retrogradată din prima ligă, și-a apărat șansele cu un angajament extraordinar și n-ar fi mirat pe nimeni dacă trofeul ajungea în orașul de la Dunăre. Și pentru giurgiuveni însă, ca și pentru craioveni, Cupa reprezenta un trofeu al consolării.

Finala a fost cum nu se poate mai spectaculoasă, cu răsturnări dramatice, cu prelungiri și cu nu mai puțin de cinci goluri, având, așadar, toate ingredientele unui meci de neratat, care a beneficiat și de prezența galeriilor (restrânse) pe stadionul „Ilie Oană“ din Ploiești. Oltenii au deschis scorul rapid, prin Ivan, care a fructificat în min.14 o pasă a lui Nistor, pentru ca, după numai trei minute, giurgiuvenii să beneficieze de un penalty, acordat greșit de centralul Feșnic. Astra egalează prin Găman, prima repriză se încheie în echilibru, la finalul celor 90 de minute scorul rămâne neschimbat și încep prelungirile. În min. 93, Astra preia conducerea, prin Kane, după care Nistor egalează impresionant, în min.100. În a doua repriză a prelungirilor, Craiova înscrie prin Screciu la o gafă a portarului Popa și partida se termină, palpitant, cu 3-2 (1-1) în favoarea oltenilor! Bravo lor, dar nu e de trecut cu vederea penalty-ul dictat aiurea, în condițiile în care România tot nu are VAR, iar Burleanu se lăfăia bine mersi în tribună!

Săptămâna asta a mai explodat și bomba Șumudică, pe care Becali îl anunțase deja la FCSB, dar care a denunțat a doua zi posibila înțelegere. Că galeria stelistă l-ar fi respins e o variantă, dar adevărul este că Șumi i-a cerut lui Becali să-i dea afară pe Neubert – preparatorul fizic și pe Popa – antenorul portarilor, ca să poată aduce întregul său staff. Gigi a refuzat categoric, iar cum Toni Petrea s-a retras el însuși, la FCSB a fost înscăunat ca tehnician necunoscutul… Dinu Todoran, al cărui unic avantaj este că posedă licență. În fapt, el va fi principal doar cu numele, pentru că în spatele său se află internaționalul Mihai Pintilii, pe care Gigi îl numise și secundul lui Petrea, încă de acum un an și mai bine. Dar care nu are încă atestatul! Oricum, Gigi avertizează (iar!) că, din campionatul următor, FCSB va face legea în Liga 1, pentru că are cei mai valoroși jucători, la care, sigur, va adăuga și doi fundași de top.

P.S. Duminică debutează și ediția 2021 a turneului de la Roland Garros, la care Simona Halep nu va fi prezentă, din cauza accidentării la picior. După un început de sezon marcat de rateuri, jucătoarea noastră a ajuns pe locul 21 în ierarhia pentru Turneul Campioanelor!