Pandemia eurosportului

Dacă tot am ajuns să ne uităm mai mult la campionatul Turciei (unde tocmai a ajuns din nou și Șumudică) decât la al nostru – în care ultima veste e că Dinamo iar se vinde precis! – m-am mirat peste poate că o știre de zilele trecute, care a făcut înconjurul Europei, nu a stârnit comentarii și la București. Informația era că, potrivit celebrului Rummenigge, aflat acum la cârma lui Bayern München, slovenul Aleksander Ceferin, președintele UEFA, ar dori ca, din cauza pandemiei de coronavirus, desfășurarea EURO 2020 să aibă loc într-o singură țară, în locul celor 12 cum era prevăzut inițial! Or, cum se știe foarte bine, printre cele douăsprezece se numără și România, care s-a opintit serios nu numai pentru a ridica cele trei stadioane de la București – Steaua, Arcul de Triumf și Rapid (al patrulea fiind proiectul velodromului de la Dinamo) –, dar și pentru a găzdui cum se cuvine echipele și suporterii lor, la cele patru meciuri care ne erau rezervate.

Că metroul la și de la Otopeni a fost suplinit printr-o schimbare de macaz cu linia de tren de la Gara de Nord la Aeroport mai treacă-meargă (chit că și ăla a fost garat la depou, după inaugurare!), dar marea supărare a rămas necalificarea naționalei României la EURO 2020. Ca să revin însă la posibila decizie a UEFA, cred că ea este din ce în ce mai probabilă, ținând cont de amploarea europeană a pandemiei și, mai ales, de mutațiile suferite de virus la acest început de an. Aleksander Ceferin are toate motivele să fie îngrijorat și deci să pregătească o asemenea mișcare, cu atât mai mult cu cât el însuși a fost atacat virulent în trecut, exact pe tema pandemiei. Îmi amintesc că în primăvara lui 2019, prim-ministrul Sloveniei, Janez Jansa, l-a făcut public „criminal și iresponsabil“ pe compatriotul său din fruntea UEFA, pentru că a permis desfășurarea cupelor europene, considerate responsabile pentru declanșarea molimei în vestul continentului. Și cum să nu fie așa, de vreme ce meciul Atalanta-Valencia a fost la originea dezastrului infecțios din Lombardia, partida Liverpool-Atletico Madrid a răspândit virusul atât în Spania, cât și în Marea Britanie, iar de la întâlnirea Lyon-Juventus s-a extins Covid-ul și în Franța?

UEFA nu a confirmat, dar nici n-a infirmat, deocamdată, informația provenită din Germania și reluată de AFP. A transpirat însă știrea că, dacă se va decide o asemenea reorganizare, țara aleasă pentru a găzdui marea competiție europeană ar putea fi Rusia, care ar dispune de cele necesare, după Cupa Mondială din 2018. Oricum, UEFA anunță că se preocupă în continuare de pregătirea turneului final în cele 12 țări și că va stabili totul până la începutul lui martie, ceea ce devine practic imposibil, în condițiile actuale ale pandemiei. De altfel, nici campania de vaccinare anti-Covid nu are cum să se încheie în Europa până în martie, la noi, în România, etapa a treia urmând să aibă loc undeva prin aprilie, dacă sosesc la timp și vaccinurile necesare! Rezultă, așadar, că turneul final, care a fost reprogramat între 11 iunie și 11 iulie, e departe de a se putea încadra în acest interval.

Dinspre FRF nu se suflă însă nimic, cu excepția anunțului că – țineți-vă bine! – Răzvan Burleanu candidează, din partea UEFA, la un post de membru al Consiliului FIFA, ceea ce reprezintă o premieră absolută în istoria fotbalului românesc. Eu mă rog să și reușească, gândindu-mă că poate scăpăm astfel de el dar, dacă tot vedem ilustrarea proverbului „țara arde și baba se piaptănă“, avem la îndemână încă o dovadă că șeful federației își face propriile jocuri cu o dibăcie de-a dreptul diabolică. Care nu ține, din păcate, și de bunul mers al fotbalului românesc!

În încheiere, mă întorc la pandemie și, ca să prefațăm Openul Australiei, care începe săptămâna viitoare, o să citez mesajul trimis de faimosul Conor McGregor (înainte de a fi încasat bătuta din weekend!) multimilionarilor tenisului, nemulțumiți de carantinarea de la Melbourne: „Sunt surprins că jucătorii de tenis se plâng de asta. Trebuie să ne adunăm și să dăm un exemplu. Se întâmplă multe lucruri în lume. Sunt multe riscuri. Fiecare locuitor al planetei are datoria să acționeze în acest sens (…) Oamenii nu pot merge la job, copiii n-au voie la școală… Atleții profesioniști se plâng de două săptămâni de carantină? Haideți, băieți, să fim serioși“, a spus Conor McGregor, conform Yahoo Sport.