Unul dintre cei mai în vogă influenceri din rândul intelectualilor publici ai momentului, Yuval Noah Harari are o „lectură” plină de îngrijoare cu privire la efectele, probabile, ale crizei provocate de pandemia coronavirusului.
„Poți crea un sistem totalitar cum nu a mai existat vreodată. Dacă știi ce citesc sau ce privesc la televizor, ai idee despre gusturile mele artistice, despre opiniile mele politice, despre personalitatea mea. Dar tot este limitat. Acum să ne gândim că ai posibilitatea să îmi monitorizezi temperatura corpului sau tensiunea arterială și bătăile inimii în timp ce citesc un articol sau privesc programul online sau la televizor. Atunci poți ști ce simt eu în fiecare moment. Aceasta ar putea duce cu ușurință la apariția unor regimuri totalitare distopice“, spune acesta, într-un dialog purtat cu reprezentanți ai postului german de radio, Deutsche Welle, Și adaugă, cu aceeași ocazie: „Problema cu adevărat majoră este demonul nostru lăuntric, ura noastră, lăcomia și ignoranța. Mă tem că oamenii reacționează la această criză nu cu solidaritate globală, ci cu ură, învinuind alte țări, învinuind minorități etnice și religioase. Dacă publicul este înspăimântat de epidemie și vrea să preia conducerea un lider puternic, atunci este mult mai ușor pentru un dictator să facă exact asta, să preia frâiele puterii. Dacă, de partea cealaltă, există reacție din partea publicului atunci când un politician merge prea departe, atunci aceasta poate împiedica cele mai periculoase evoluții“.
Într-o altă intervenție publică pe care Harari a avut-o – un articol pentru The Guardian (tradus în românește, prompt, de trustoryproject.ro) –, el a afirmă, pe de altă parte. Următoarele: „criza actuală ar putea într-adevăr să facă mai mulți indivizi conștienți de natura efemeră a vieții și a realizărilor umane. Cu toate acestea, civilizația noastră modernă în ansamblu va merge cel mai probabil în direcția opusă. Fiindu-i amintită fragilitatea sa, va reacționa construind mecanisme de apărare mai puternice. Când criza actuală se va termina, nu mă aștept să vedem o creștere semnificativă a bugetelor departamentelor de filosofie. Dar pariez că vom vedea o creștere masivă a bugetelor școlilor și universităților cu profil medical și a sistemelor de asistență medicală“.