Cărți noi

O monografie dedicată lui Udriște Năsturel – „credincios promotor al ortodoxiei și culturii românești“ – a apărut în condiții grafice foare bune la Editura Arhiepiscopiei Târgoviște. Volumul e publicat la împlinirea a 360 de ani de la moartea celui care a fost, între alte, cel mai important sfătuitor al voievodului Matei Basarab.

Două cărți în seria de autor „Horia Bădescu“ sunt publicate, la începutul acestui an, la Editura Școala Ardeleană. Prima: Căderea din rai. A doua: Poduri și vămi. Spune, în aceasta din urmă autorul ei: „o călătorie nu este altceva decât un pod, o trecere către un alt tărâm, o altă zare, o lume. Oricât de depărtată ori apropiată de lumea ta, ea implică întâlnirea cu necunoscutul, cu insolitul, cu alt mod de a fi. (…) prețul adevărat, prețul cel mare al călătoriei este iubirea de sine prin celălalt. Mai bogat ești la capătul ei, de te întorci cu oglindirea celuilalt în sufletul tău“.

Revelației epistolierului, datând dintre cele două războaie mondiale, când s-a început editarea corespondenței sale, nepublicată până acum, se cuvine a i se alătura aceea a omului și gazetarului politic cu un rol important în Unirea de la 1918. Basarabia a revenit la Patria-Mamă și datorită lui“, notează Ioan Adam, autorul unei foarte interesante cărți – document despre Duiliu Zamfirescu. Fața din umbră apărută de curând la Editura Academiei Române.

Supraviețuitor în „România lor“ (Editura Conta) e volumul în care colegul nostru Adrian Alui Gheorghe relatează, cu abundență de detalii, un episod profesional personal dureros cu valoare de pildă majoră despre ce este cu adevărat societatea românească: „privind printr-o volută a timpului am avut senzația stranie că însuși Ceaușescu s-a întors, la un moment dat, cu elicopterul pe sediul Comitetului Central (multiplicat prin fiecare sediu de «județeană de partid» luat în posesie de vreo gașcă!) dându-ne impresia că tot ce s-a întâmplat în istoria recentă nu a fost decât o glumă a istoriei“.