Premiul literar Ján Smrek 2019 acordat Anei Blandiana

Începând din anul 2000, Centrul Slovac PEN organizează în fiecare an Festivalul Literar Internațional Ján Smrek al cărui denumire amin­tește una dintre cele mai însemnate personalități ale literaturii slo­vace din secolul XX. Ján Smrek (1898-1982) a fost un renumit poet, prozator, traducător, publicist, organizator neobosit al vieții culturale, dar în același timp și un om curajos care a manifestat deschis dezacordul său atât față de guvernul profascist din timpul războiului, cât și față de dictatura comunistă de după 1948. Mai ales opera sa poetică rămâne mereu vie, fiind reeditată în noi ediții.

Ediția din anul acesta a Festivalului Ján Smrek s-a desfășurat în orașele Bratislava și Trnava la jumătatea lunii noiembrie. La cea de-a 30-a aniversare a „Revoluției de catifea“, organizatorii au propus ca principala tema a eveni­mentului să fie rolul poeziei în regim totalitar, dar și în societatea de azi. Spiritus rector al întâlnirii internaționale a fost poetul și traducătorul Milan Richter, din 2017 președintele Centrului Slovac PEN și din anul trecut mem­bru al Academiei Europene a Poeziei cu sediul la Londra. De data aceasta, la Bratislava și la Trnava, scriitorii din țară s-au întâlnit cu câțiva poeți din stră­inătate, și anume cu Ana Blandiana (România), Horst Samson (Germania), Annabel Villar (Spania), Julio Pavanetti (Spania), Andrea Tavernati (Italia) și Gojko Božović (Serbia).

Prima seară literară a avut loc în palatul Zichy, o frumoasă clădire neoclasicistă aflată în centrul istoric al capitalei slovace. După un omagiu dedicat poetului Ján Smrek, initulat Cuvinte fierbinți pentru zile reci, a urmat momentul cel mai emoționant al serii: predarea Premiului Ján Smrek 2019 doamnei Ana Blandiana. Distinsa poetă din România nu e necunoscută în Slovacia: traduceri din poezia sa au apărut în presa literară slovacă și au fost prezentate și la festivalul Luna lecturilor de autori în vara anului acesta. Dl Milan Richter i-a înmânat d-nei Blandiana originalul premiu – o mică plastică argin­tie sub formă de cap uman, simbolizând singurătatea poetului, dar și spațiul în care se naște act creator. În laudatio-ul prezentat de dl Horst Samson (scrii­tor de limba germană, originar din Banatul românesc) a fost reliefată importanța și bogăția operei literare a laureatei care cuprinde un șir lung de volume de poezie, de nuvele, povestiri, eseuri și un roman, toate acestea reprezentând un univers literar cu tangențe filozofice, creat prin mijloace artistice impresionante, cu un simț extraordinar pentru subtilitățile limbii. Pe de altă parte, vorbitorul a subliniat și permanenta activitate civică a scriitoa­rei, atât sub regimul comunist, cât și după căderea dictaturii, când a înființat, împreună cu soțul său Romulus Rusan, Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet care astăzi face parte din proiectul Moștenirea cultura­lă europeană. După predarea Premiului a urmat lectura din volumele recente ale Anei Blandiana, poemele în original fiind citite de poeta însăși, iar cele tra­duse în slovacă fiind recitate de renumita actriță Božidara Turzonovová de la Teatrul Național din Bratislava.

Laureata din anul acesta a Premiului acordat de Centrul PEN din Slovacia s-a alăturat altor poeți din diferite țări ale lumii care primiseră aceas­tă distincție în anii trecuți: Tomas Tranströmer din Suedia (Premiul Nobel pentru Literatură din 2011), Gennadiy Aygi din Rusia, Tuvia Rübner din Israel, Reiner Kunze din Germania, Yu Hsi din Taiwan, Friederike Mayröcker din Austria, Knut Ødegård din Norvegia sau Jana Štroblová și Jiří Žáček din Cehia.