Astăzi, când revista iese pe piață, lumea fotbalului românesc așteaptă cu sufletul la gură trei meciuri-retur din preliminariile Europa League, după ce jocurile din tur, cu o singură excepție, n-aș spune că au fost de natură să ne umple de speranțe. Runda europeană de joi a fost prefațată însă marți de meciul revanșă din Liga Campionilor, dintre Maccabi Tel Aviv și CFR Cluj, formaţia din Gruia învingând chinuit, cu doar 1-0, în confruntarea de acasă. Dan Petrescu s-a văicărit atunci, ca de obicei, de… ghinionul tragerilor la sorți, care le-a opus clujenilor „ditamai“ campioana Israelului. Nu neg că echipa lui Ivici este valoroasă, după ce tocmai a cucerit și Supercupa țării sale, dar nici nu cred că, la pretențiile fotbalului românesc, reprezenta o piedică reală pentru reprezentanţii noștri. După cum s-a văzut de altfel în victoria din tur și după cum sper că se va fi demonstrat și marți seară. În cazul eșecului însă, pe clujeni îi aştepta… Europa League, unde Bursucul și elevii săi puteau spera, nu-i așa, la adversari mai modești.
Nu fac deloc întâmplător trimitere la pretențiile emise de fotbalul românesc. Vă reamintesc că Gică Hagi însuși a invocat de multe ori tradițiile și performanțele anterioare ale soccerului autohton, pentru a acuza nedreptatea pe care ne-a făcut-o UEFA, obligându-ne la calificarea în grupele preliminare. Nu văd însă cum ar mai putea susține Gică același lucru și acum, când Viitorul său a încasat la Gent acel 3-6 în meciul tur! S-ar putea spune că a fostdoar un accident regretabil, dar nu și inexplicabil, de vreme ce, în urmă cu trei ani, Viitorul a mai luat o bătută de la exact același adversar, ba una și mai rușinoasă, când tabela de marcaj a arătat…5-0. Ar fi deci nu unul, ci două motive zdravene pentru ca fotbaliștii constănțeni să încerce astăzi…marea cu degetul, pentru o victorie la scor care să le asigure calificarea, spălându-le totodată și rușinea. Iar imboldul ar trebui să le vină de la fostul căpitan al Viitorului, nimeni altul decât Ianis Hagi, cel care și-a marcat debutul la Genk – unde a fost transferat pe 4 milioane de euro, nu pe 10 sau mai mult, cum se dusese vestea – cu golul victorios al echipei sale, deși a intrat pe teren doar în ultimul sfert de oră. Să ținem, aşadar, pumnii Viitorului în acest retur, pe care l-aș numi în primul rând unul de onoare!
O sarcină infinit mai ușoară pare să aibă Universitatea Craiova, care a reușit, în turul de la Budapesta, o remiză albă cu Honved, gruparea cea mai puternică dintre toate adversarele noastre din turul al II-lea. Băieții lui Papură au jucat cu curaj și nu le-au lipsit nici ocaziile de a deschide scorul, dar, dat fiind tocmai acest promițător 0-0 din deplasare, corelat cu valoarea honvezilor, returul de la Craiova se va juca pe muchie de cuțit. Mi-a plăcut însă declarația lui Sorin Cârțu, președintele CSU, care n-a uitat să precizeze că budapestanii i-au controlat non-stop la…picioare pe olteni și că la meciul de acasă mizează pe susținerea faimoasei galerii din Bănie. Dinspre partea asta, putem fi foarte liniștiți, aflând și că Cicâldău rămâne bine-mersi la Craiova, Cârțu dezmințind zvonurile că ar pleca și el la Genk, pe urmele lui Ianis Hagi.
Am lăsat la urmă FCSB-ul, care abordează relaxat returul cu armenii de la Alashkert Erevan, după victoria cu 3 – 0 reușită acolo. Gigi Becali s-a supărat totuşi rău pe evoluția lui Denis Man, a mai pus paie pe foc și Mitică Dragomir, dar problema neașteptată apărută după meci a fost cu totul alta: întrucât televiziunea armeană care a transmis partida a numit echipa bucureșteană… Steaua, nu FCSB, exact ca în bancurile cu Radio Erevan a ieșit la rampă faimosul jurist militar Florin Talpan, cel care îl vânează de ani de zile pe Becali, pentru numele și palmaresul Stelei. De data asta însă, orice ascultător, inclusiv Talpan, poate întreba: „Este adevărat că Steaua este de vânzare?“ La care Radio Erevan răspunde: „Da, este adevărat că Steaua a fost cumpărată. De Gigi Becali!“…