Zoom: 30 de ani în mass media din România

Clipa cea mare, clipa așteptată atîta amar de vreme de poporul român de 23 de milioane de oameni a venit! Să o numim așa cum se cuvine și cum sîntem datori să o lăsăm în memoria urmașilor noștri, clipa libertății.”, așa titra pe prima pagină cel considerat ”singurul ziar liber” tipărit în data de 22 decembrie 1989, publicația ”Libertatea. Ediția cu numărul 1 al acestui ziar avea 4 pagini și a fost distribuită gratuit de către angajații publicației pe străzile din București.

*

În anii cei mai importanți pentru piața audiovizuală din România de după 1989, în țara noastră au funcționat peste 740 de televiziuni (naționale, regionale, locale). De asemenea, peste 600 de radiouri și au fost active peste 3.700 de rețele de distribuție prin cablu. În privința televiunilor, România are o situație atipică la nivel european: mulți ani au fost funcționale 7 posturi naționale de televiziuni de știri, în condițiile în care media europeană, inclusiv pentru state mult mai mari decât România, este de 2, cel mult 3 asemenea televiziuni.

*

În 31 decembrie 1957 a avut loc prima transmisiune TV oficială din istoria României. Este vorba despre un program TV dedicat Revelionului. Prima transmisiune TV experimentală din istoria țării noastre a avut însă loc cu doi ani mai devreme, în ziua de 21 august 1955, între orele 20-22. Primele cuvinte ale acestei emisiuni experimentale, rostite de Clara Steiber, crainică, au fost următoarele: „Bună seara, dragi spectatori. Aici stația experimentală de televiziune București. Începem primul nostru program…“

*

Muzeul Presei „Sever Bocu“ din Jimbolia, înființat în anul 2007 din inițiativa și pe baza colecției poetului, traducătorului și publicistului Petre Stoica (1931-2009), este prima instituție de acest gen dedicată presei din România. Colecția aflată în patrimoniul acestui muzeu include: ziare și reviste din țară și din diaspora (ordonate cronologic în patru perioade – secolul XIX, 1900-1950, 1951-1989, după 1990), almanahuri, calendare, legitimații, cărți de vizită, fotografii, foi, plicuri și cărți poștale cu antet, monografii, cărți de istorie a presei și de reportaje, volume dedicate Banatului (Analele Banatului).

*

Social media cunoaște, și în România, precum în întreaga lume, o explozie fantastică. La începutul anului 2019, au fost inventariate nu mai puțin de 9,8 milioane de conturi de Facebook ale utilizatorilor din România. Zilnic, s-a calculat, utilizatorii români ai acestei rețele sociale fac, în medie, peste 1,65 de milioane de postări pe Facebook și realizează peste 4 milioane de comentarii. Facebook este, de altfel, cea mai populară rețea socială în România. Tot pentru 2019, statisticile relevă că în România există aproape 700.000 de conturi de Instagram și peste 350.000 de useri ai Twittter.

*

Radiourile în regim privat au început să emită în România încă din primele zile de după căderea comunismului. ” Prima emisie de radio privată s-a produs pe 31 decembrie 1989, din clădirea Casei Scriitorilor de pe Calea Victoriei, pe frecvența de 92,7 MHz și cu un emițător ajuns în țară prin intermediul Ambasadei Franței la București. A urmat, la scurt timp, începerea emisiei Radio Unifan, la 11 ianuarie 1990, și Radio Nova 22, la 19 ianuarie același an.”, se arată într-un comunicat al Consiliului Național al Audiovizualului.